Transpalet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir transpalet

Transpalet, Palet-taşıyan veya Palet-taşıyıcı; insan kontrollü, yaya (manuel transpalet) veya motor (motorlu transpalet) gücüyle çalışan paletlere yüklenmiş yükleri hidrolik pompa gücüyle kaldırarak yatay olarak taşımaya yarayan araçlardır. İki adet çataldan oluşurlar ve paletlerin üzerindeki boşluklara bu çatalların girmesi ve çatalların yukarı doğrultuda kaldırılmasıyla yükleme yapılmış olur. Bir krikonun palet taşıma için özelleştirilmiş hali olarak düşünülebilir. Standart ve çeşitli işler için özel (makaslı transpalet, kasa transpaleti) çeşitleri ile çeşitli kapasitelerde transpaletler piyasada bulunabilir.

Transpaletler yük taşıma amaçlıdır ve canlı taşıma amaçlı kullanılmamalıdır. Transpalet iterek değil çekerek kullanılır. Üzerinde yük varken ani dönüşlerden kaçınılmalıdır. Palet yüksekliğinin minimum 100 mm olması gerekmektedir. Farklı ölçülerdeki paletler için uygun model transpaletler kullanılmalıdır.

Transpaletlerin taşıma kapasiteleri üzerlerindeki madeni etikette yazmaktadır. Taşıma kapasitesinin üzerinde yüklenmesi durumunda transpalet zarar görebilir. Yüklenen malzeme ile transpaletin ağırlık merkezi aynı hizada olmazsa devrilme gerçekleşebilir ve yük zarar görebilir.

Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Manuel transpalet[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsan gücü ile kontrol edilen transpalettir.

Motorlu transpalet[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir motor yardımı ile yükleme kaldırma ve ilerleme işlerini yerine getiren transpaletlerdir. Genellikle üzerlerinde kullanıcının oturabileceği veya ayakta durarak transpaleti kontrol edebileceği yerler mevcuttur.

Terazili transpalet[değiştir | kaynağı değiştir]

Forkliftler ayrıca entegre bir kantar ile donatılabilir. Bu, yüklü bir paleti tartmak için kullanılabilir. Aşırı yüklemeyi önlemek için bir forkliftin tüm yükünün ağırlığını belirlemek için bir toplama işlevi kullanılabilir. Kantarlı özel transpaletlerde, örneğin bir ağ kutusundaki metal parçaları saymak için yerleşik bir sayma işlevi de vardır..

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]