Tróia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yarımadaya Setúbal'dan bakış

Tróia, Portekiz'in Grândola bölgesinde bir yarımada. Yarımadanın adının nereden geldiği bilinmese de, burada bulunan kalıntıların Troya'yı andırdığı ve yarımadanın bu yüzden bu adı taşıdığı iddia edilmiştir.

Arkeolojik buluntular[değiştir | kaynağı değiştir]

Tróia üretim merkezinin kalıntıları

Yarımada üzerinde Roma döneminde bir garum üretim merkezinin bulunduğunu kanıtlar niteliktedir. Bu üretim merkezinin ayda 250 metreküp balık sosu üretebilecek kapasitede olduğu ve yarımada sakinlerinin geçimlerini bu sayede sağladıkları düşünülmektedir. Yalnızca yakın bölgelerde değil, Trier gibi çok uzak bölgelere de ihraç edilen garum için özel bir amfora (Lusitanya amforası) çeşidi de imal edilmiştir. 400 yıl hizmet veren ancak MS 5. yüzyılda bilinmeyen sebeplerden terk edilen üretim merkezinde birbiri yanına dizilmiş 50 kadar dörtgen çukurlar bulunmuştur. Bu çukurlarda balıkların yıkanıp, türlerine göre ayrılıp, tuzlanıp hazırlandığı ve bu işlemleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak adına bitişik biçimde düzenlenmiş olabileceği iddia edilmektedir. Literatürde bu kalıntılar için bazen balık sosu fabrikası kavramına da denk gelmek mümkündür.

Ayrıca yarımada üzerinde bir nekropolün yanı sıra, Geç Antik Çağ duvar resimleri barındıran, Hristiyanlar tarafından kullanıldığı düşünülen sütunlu bir yapı da bulundurmaktadır.