Townster

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Townster
(Fancy Town)
GeliştiriciGamester
YayımcıEUPlinga
PlatformFacebook
ÇıkışTUR5 Ekim 2010
EU2 Mart 2012
TürSimülasyon

Townster, İstanbul merkezli Gamester şirketi tarafından geliştirilip, Facebook platformunda yayımlanan, şehir planlama ve emlakçılık temalı bir simülasyon oyunudur.[1] Oyun, kullanıcıların kendi şehirlerini kurmalarına; kira geliri toplamak ya da arkadaşlarının şehirlerinden bina satın almak suretiyle birer emlak kralına dönüşmelerine imkân tanımakta. Bodrum ve Safranbolu evleri ile Osmanlı konaklarının da inşa edilebildiği oyunda, 29 Ekim tarihinde Cumhuriyet Bayramı kutlanırken,[2] 10 Kasım'da ise Atatürk için anma töreni gerçekleştirilmiştir.[3] Oyun, 2012 yılında Alman sosyal oyun yayımcısı Plinga tarafından, Fancy Town ismi ve 5 farklı dil seçeneğiyle Avrupa'da oyunseverlerin beğenisine sunuldu.[4]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuna küçük bir arsa üzerinde başlanmakta. Bu arsaya çeşitli binalar, yollar ve çevre düzenleme yapıları inşa ederek şehir büyütülmektedir.

İnşaatçılık[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İlk olarak insanların oturabileceği evler inşa etmek gerekiyor. Ekranın altındaki menüden "Evler" sekmesine tıklanarak ev seçimi yapılır. Arsadaki boş bir alan üzerine tekrar tıklanarak, evin inşasına başlanır. İnşaatın otomatik olarak başlaması için tek şart arazinin yol ile bağlantısının olması. Evler altın kazanabilecek en önemli yapılar. Daha çok ev inşa ederek daha çok kira geliri elde etmek mümkün.
  • Evler üzerinden daha çok kira geliri elde edebilmek için evlerin etrafına çeşitli iş yerleri inşa etmek gerekiyor. Bunun için ekranın altındaki menüden "İş Yerleri" sekmesine tıklanarak, iş yerinin inşasına başlanır. İş yerinin etrafındaki yeşil alan, o iş yerinin etki alanını, yeşil renkli kareler ise bu etki alanına giren evleri gösterir. Her iş yeri kategorisinin, evlerin kira gelirlerine farklı etkileri mevcuttur. Bu nedenle aynı bölgeye aynı kategoriden iş yeri açma yoluna gidilmemelidir.

Emlakçılık[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Evlerden kira toplayabilmek için ilk olarak kontrat hazırlamak gerekli. Kontrat imzalanabilecek evlerin üzerinde kontrat ikonu belirir. Bunların üzerine tıklandığında çıkan menüden, kiranın ne kadar süre sonra toplanacağı belirlenir. "Kontratı Başlat" butonuna tıklanarak kontrat başlatılır.
  • İnşa edilen evler satılabilmekte. Altına ihtiyaç duyulduğunda ev satıp altın kazanılabiliyor. Bunun için satmak istenilen evin üzerine tıklanarak, çıkan menüden "Binayı Sat" butonuna tıklamak gerek. Ev satıldığında o binanın üzerinde bir "Satılık" tabelası çıkar. Sisteme satılan bina, eğer komşulardan biri satın almamışsa tekrar satın alınabilir.
  • Arazi üzerindeki evleri birbirine bağlamak üzere yollar inşa edilebilir. Şehrin arazisini genişletmek içinse ekranın altındaki menüden “Araziyi Genişlet” sekmesine tıklanmalı. Şehir tek seferde ancak bir sonraki boyutu kadar genişletilebilir.

Sosyal etkileşim[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Oyuncular, oyun içerisinde kendi şehirlerini kurabildikleri gibi, birbirleriyle komşu olup farklı şehirlerden evler satın alabilir. Böylelikle komşular, birbirlerinin şehirlerini ziyaret ederek satın aldıkları evlerin kira bedellerini toplayabilir. Komşuları ziyaret etmenin başka bir getirisi de tecrübe puanı ve altın kazanabilmektir.

Seviye atlama[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Her yeni bina inşa edildiğinde, kira toplandığında ve kontrat imzalandığında tecrübe puanı kazanılır. Tecrübe puanı belli bir sayıya ulaştığında ise bir sonraki seviyeye geçilir. Tecrübe puanı ve bir sonraki seviye için ne kadar tecrübe puanına ihtiyaç olduğu oyun ekranının üst kısmından görülebilir. Her seviye atlanıldığında, yeni evler ve yeni kategorilerden yeni iş yerleri inşa edilebilir, ödül altınlar kazanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Şehrini kur, ilkokul arkadaşına bina sat". Milliyet. 12 Ekim 2010. Erişim tarihi: 17 Aralık 2010. 
  2. ^ "Townster'da Cumhuriyet Bayramı coşkusu!". Mynet (Cnet Türkiye). 28 Ekim 2010. Erişim tarihi: 17 Aralık 2010. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Atatürk, Facebook'ta anılacak". Merlin'in Kazanı. 8 Kasım 2010. 12 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2010. 
  4. ^ "Townster farklı bir isim ve 5 dil seçeneğiyle Avrupa'ya açıldı". Webrazzi. 20 Mart 2012. 24 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]