Toplu Manastır

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Toplu Manastır

Toplu Manastır (YunancaΜονή Τοπλού Moni Toplou), Girit adasının doğusunda, Sitya'ya yaklaşık 20 km uzaklıkta yer almakta olan 14. yüzyılda kurulmuş bir manastır.

Manastırın farklı bir adı olmasına rağmen Osmanlı döneminde sahip olduğu toptan ötürü toplu manastır adını almış ve hala bu isimle anılmaktadır. Bu isim, manastırın Yunan İsyanı'nda oynadığı rol hakkında da bilgi vermektedir, zira kilisedeki keşişler isyana katılmışlardır. Manastırın isyanlarda aldığı bir diğer rol, Girit'in Nazi Almanyası tarafından kontrol altına alındığı dönemde Britanyalı askerler ve Yunan isyancılarına kapılarını açmasıdır. Bunun sonucu olarak keşiş Silignakis ve beraberindeki diğer kilise görevlileri Naziler tarafından öldürülmüştür.

Mimarisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sürekli korsanlardan ve istilacılardan korunmak zorunda kalan Toplu manastırı, deniz çakıllarıyla döşeli bir avlunun etrafına yerleştirilmiş ve 10 m yüksekliğindeki güçlü duvarlarla çevrilidir ve yoğun bir şekilde tahkim edilmiştir. Mevcut haliyle hücreler, misafirhaneler, mutfaklar ve depolara bölünmüş üç katta yaklaşık 800 metrekareye yayılmaktadır

İkon sergisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Toplu Manastırı günümüzde 18. yüzyıla ait ikonlar barındırmakta ve sergilemektedir.