Tonadilla

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tonadilla, tiyatro orijinli İspanyol danssız bir müzikal biçimidir. Tür İspanya'da 18. yüzyılda popüler olan kısa ve hicivsel bir müzikal komedidir. Daha sonradan Küba ve diğer İspanyol kolonilerinde de popüler olmuştur.

Orijinalinde bir şarkı türü olan tonadilla, daha sonradan tonadillaya karakterler için diyalog yazıldı ve 10 ila 20 dakika süren minyatür bir opera olarak değiştirildi. Kişileri günlük yaşamdan alınmış, popüler, halk müziği, dans ve yerel dili içeriyordu. Tonadilla ayrıca zarzuela'nın ortaya çıkmasına ilham kaynağı olmuştur. Zarzuela, İspanyol müzikal drama ve komedinin karakterist formudur.

İlk tonadilla 1757 yılında Luis Misson'a atfedildi.[1][2] İspanya'daki önemli tonadilla bestecilerinden bazıları; Blas de Laserna, Pablo Esteve, Joaquin Rodrigo ve Jacinto Valledor.

Tonadilla özellikle Küba'da çok popülerdi, 1790 ve 1814 yıllarında 200'ün üstünde tonadilla sahnesi bulunuyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The NATS bulletin: the official magazine of the National Association of Teachers of Singing (U.S.) - 1971 p41 "Four years after the establishment by Luis Misson of the tonadilla escenica in 1757, Pablo Esteve, a Catalan, came to Madrid and wrote his first tonadilla."
  2. ^ Ethel Rose Peyser, Marion Bauer How opera grew: from ancient Greece to the present day- 1956 - Page 225 "They make a colorful basis for a national opera, like the tonadilla, invented in 1757 by Luis Misson of Madrid. The first tonadilla was a duet between the landlady and a needy Bohemian. All tell of simple scenes of popular life and are very ..."