Tommy Cooper

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tommy Cooper'ın balmumu heykeli

Thomas Frederick "Tommy" Cooper (19 Mart 1921 - 15 Nisan 1984), Galli[1][2] sahne komedyeni ve sihirbazı. Kırmızı fes giymesi, iri yapısı ve komedisinin bir parçası olarak sihirbazlık numaralarında başarısız olmasıyla ünlüydü. Aslında yetenekli bir sihirbazdı ve The Magic Circle'ın bir üyesiydi.

Cooper Caerphilly, Glamorgan, Galler'de doğdu. 1947'den ölümüne kadar Gwen Henty ile evliydi. İki çocukları oldu: kızı Victoria ve aktör olan oğlu Thomas (1956-1988).

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Nisan 1984'te Cooper, Westminster, Londra'daki Her Majesty's Theatre'dan canlı olarak yayınlanan Londra Hafta Sonu Televizyonu varyete programı Live from Her Majesty's'deki gösterisinin ortasında, 12 milyon izleyicinin önünde[3] kalp krizi geçirerek yere yığıldı.[4] Bir asistan skeci için pelerin giymesine yardımcı olurken, sunucu Jimmy Tarbuck sahne perdelerinin arkasına saklanmış, daha sonra cübbesinin içinden çıkaracakmış gibi görüneceği çeşitli dekorları ona vermek için bekliyordu.[4] Yere yığılmadan saniyeler önce asistana son sözlerinin "Teşekkürler aşkım" olduğu görüldü. Yere yığılırken asistan ona gülümsedi ve bunun oyunun bir parçası olduğuna inandı.[5] Aynı şekilde, geriye doğru düşerken, perdenin arkasından bir el (muhtemelen Tarbuck'ın) Cooper'a doğru uzanmak için kısa bir süre belirdiğinde seyirciler güldü.

Cooper yerde can çekişirken, seyirciler bunun gösterinin bir parçası olduğuna inanarak ona gülmeye devam ettiler. Bu sırada, Jimmy Tarbuck, Alasdair MacMillan (televizyon yapımının yönetmeni) ve olaya tanık olan perde arkasındaki ekip, Cooper'ın başına gelenlerin oyunun bir parçası olmadığını fark etti. Cooper'ın ayağa kalkamadığını fark eden seyircilerin kahkahaları azalmaya başladı.

Kuliste program yapımcısı David Bell, Cooper'ın oğluna düşmenin gösterinin bir parçası olup olmadığını sordu. Babasının sırtının kötü olduğunu ve kasıtlı olarak düşerse ayağa kalkamayacağını söyledi.[6] Cooper'ın başının dertte olduğu anlaşıldıktan sonra, Alasdair MacMillan orkestraya senaryosuz bir reklam arası için müzik çalmasını söyledi (LWT'nin ana kontrolü reklam yayınına başlamak için bölgesel istasyonlarla temasa geçerken ekranın birkaç saniye boş kalması nedeniyle fark edildi)[4] ve Tarbuck'ın menajeri Cooper'ı perdelerden geri çekmeye çalıştı.

Programın devam etmesine karar verildi. Dustin Gee ve Les Dennis, Cooper'ı takip etmek zorunda kalan ve perdelerin önündeki sınırlı alanda performans sergileyen oyunculardı. Cooper'ın yere yığıldığı perdenin arkasındaki çıkıntının her iki yanına iki tabure yerleştirilmiş ve onu hayata döndürmek için çaba sarf edilmiştir. Bir sonraki gösteri olan Howard Keel, Cooper hareket ederken sahne aldı (Cooper şarkı söylerken perdelerin seğirmesi ve gösterisini bitirdiğinde çıkıntının kaybolması bunu kanıtlıyordu). Bir başka reklam arasından sonra perde kaldırıldı ve sağlık görevlileri Cooper'ın cesedini Westminster Hastanesi'ne götürdü. Ölümü ertesi sabaha kadar resmi olarak bildirilmedi, ancak olay gösteriyi takip eden haber programının ana konusu oldu.

Cooper'ın cenaze töreni Londra'daki Mortlake Krematoryumu'na yakın bir yerde yapıldı ve naaşının yakılmasının ardından oğlu küllerini arka bahçeye, babasının en sevdiği nergislerin üzerine serpti.[7][8][9]

Cooper'ın sahnede geçirdiği kalp krizinin videosu çok sayıda video paylaşım sitesine yüklendi. YouTube, olayın görüntülerini Mayıs 2009'da web sitesinde yayınladığında bir dizi kaynaktan eleştiri aldı. Baskı grubu Mediawatch-UK'den John Beyer şunları söyledi: "Bu çok tatsız bir davranış. Yayıncıların olayı tekrarlamaması ona saygı duyduklarını gösteriyor ve bence bu YouTube için de geçerli olmalı."[5] 28 Aralık 2011'de, Cooper'ın sahnede yere yığılmasını da içeren Live From Her Majesty's klibinin bölümleri Channel 4 programı The Untold Tommy Cooper'da yer aldı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Carradice, Phil (22 Eylül 2011). "Tommy Cooper, a great Welsh comedian". BBC (İngilizce). 22 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2022. 
  2. ^ Fez-tival: Tommy Cooper interview (İngilizce), 22 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 22 Şubat 2022 
  3. ^ McPhee, Rod (19 Nisan 2014). "Tommy Cooper's dark side: 'I'd see the bruises on my mum... He threw her across a room'". Irish Mirror. 8 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 
  4. ^ a b c Baven, Nathan (12 Nisan 2009). "Tommy Cooper's last act fooled us all, says Jimmy Tarbuck". Wales on Sunday. 6 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 
  5. ^ a b "Tommy Cooper death video posted on YouTube". Wales on Sunday. 10 Mayıs 2009. 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023. 
  6. ^ Price, Tom (23 Haziran 2021). "Les Dennis talks about the night Tommy Cooper died". My Mate Bought A Toaster. 3. sezon. § 12. Podcast. 15 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2023 – YouTube vasıtasıyla. 
  7. ^ "Tommy Cooper | Comedian | Blue Plaques". English Heritage. 20 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2023. 
  8. ^ "Mortlake Crematorium Celebrates 75 Years". Lodge Brothers Funeral Directors. 11 Haziran 2014. 22 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2018. 
  9. ^ Dyduch, Amy (8 Haziran 2014). "Mortlake Crematorium marks 75 years". Richmond and Twickenham Times. 22 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2023.