İçeriğe atla

Toma Kuşatması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Toma Kuşatması
Asya ve Pasifik Cephesi (Birinci Dünya Savaşı)
Tarih13 - 17 Eylül 1914
Bölge
Sonuç Avustralya zaferi
Taraflar
Avustralya Avustralya Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Avustralya Edward Fowell Martin Alman İmparatorluğu Eduard Habar
Güçler
200 asker
1 zırhlı kruvazör
40 asker
110 yerli polis
Kayıplar
- tüm Alman birlikleri ele geçirildi

Toma Kuşatması 14 - 17 Eylül 1914 tarihleri arasında yaşanan ve çevresi sarılan Alman Yeni Ginesi'nin geri çekilmeye zorlandığı kansız olaydır. Kuşatma, bölgedeki son direniş noktasını ele geçirmek amacıyla yapılmıştır.

Bita Paka'da yenilen Alman güçleri Toma'nın 27 km yakınına dek çekilmişlerdi. Ne var ki, bu birliği izleyen 200 kişilik bir Avustralya gücü kenti sardı ve bombalamaya başladı. HMAS Encounter gemisinin de bölgeye ulaşmasının ardından yakın sırtlar mermi yağmuruna tutuldu. Kentin Alman valisi Eduard Habar, güçlerinin birkaç gün içinde tükeneceğini biliyordu ancak teslim olmak yerine Alman Doğu Asya Filosu'nun gelip kendilerini kurtarmasını beklemeye başladı. Umutlarının boş çıktığını gören Dr. Habar, Avustralyalılarla barış görüşmelerine başladı.

Bölge yönetiminin geri çekilmesi Alman Yeni Ginesi'nin büyük bölümünün Avustralya denetimine girmesine yol açtı. Bölgede yaşayan Alman yurttaşlar gözaltına alındı ve daha sonra sınırdışı edildiler. Toma'nın düşmesinin ardından bölgede etkinliğini koruyan tek Alman gücü savaşın sonuna dek geri çekilmeyecek olan Hermann Detzner ve 20 kişilik ekibidir.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]