İçeriğe atla

To Leslie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
To Leslie
YönetmenMichael Morris
Yapımcı
  • Claude Dal Farra
  • Brian Keady
  • Kelsey Law
  • Philip Waley
  • Jason Shuman
  • Eduardo Cisneros
YazarRyan Binaco
Oyuncular
MüzikLinda Perry
Görüntü yönetmeniLarkin Seiple
KurguChris McCaleb
DağıtıcıMomentum Pictures
Çıkış tarih(ler)i12 Mart 2022 (2022-03-12) (SXSW)
7 Ekim 2022 (2022-10-07) (United States)
Süre119 dakika[1]
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe<$1 milyon[2]
Hasılat$400,845[3]

To Leslie, Michael Morris tarafından yönetilen senaryosunu Ryan Binaco'nun kaleme aldığı ve oyuncu kadrosunda Andrea Riseborough, Andre Royo, Owen Teague, Stephen Root, James Landry Hebert, Marc Maron, Allison Janney'in yer aldığı 2022 yapımı drama filmi. Filmde Andrea Riseborough, piyangoyu kazandıktan sonra aldığı tüm para ödülünü çarçur eden bekâr bir anne ve alkolik olan Leslie Rowland rolünde. Kısa süre sonra bir motel sahibi ona iş teklif edince kendini affettirme şansı bulur.

To Leslie 12 Mart 2022'de South by Southwest'te prömiyerini yaptı ve 7 Ekim 2022'de Momentum Pictures tarafından sınırlı gösterime girdi. Film, Riseborough'nun performansının övgü alması ve En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü adaylığı ile eleştirmenlerin beğenisini kazandı.[4]

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Leslie, Batı Teksaslı sorunlu ve çıkarcı bir alkoliktir; yerel bir piyangodan 190.000 dolar kazanmış, ancak kazancını içki ve uyuşturucuyla çarçur etmiştir. Altı yıl sonra Leslie yoksul düşmüş, motellerde ve sokaklarda peripatetik bir hayat sürmektedir. Bir motelden kovulduktan sonra, içki içmemesi şartıyla kendisiyle yaşamasına izin veren 19 yaşındaki oğlu James ile yeniden bir araya gelir. Leslie kısa süre sonra James'in oda arkadaşı Darren'dan para çalar ve James yatağının altında içki şişeleri bulunca büyükannesini ve Leslie'nin arkadaşı Nancy'yi arayarak yardım ister.

Nancy ve erkek arkadaşı Dutch isteksizce Leslie'nin kendileriyle kalmasına izin verirler, ancak Leslie gece yarısı yerel bara gidip arkadaşlarından Pete tarafından fark edilince onu kapı dışarı ederler. Leslie dışarıda bir motelin yanında uyur ve şafak vakti otel sahiplerinden Sweeney tarafından bulunur. Sweeney ona gitmesini emreder ve Leslie bavulunu geride bırakarak kaçar. O gece bir marketin önünde Pete tarafından karşılanır ve ona yemek ısmarlar, ancak Pete ona cinsel yakınlaşmada bulunmaya çalışınca Leslie yine kaçar.

Leslie bavulunu aramak için motele geri döner ve Sweeney onu iş için arayan biriyle karıştırmış gibi yapar ve ona küçük bir ücret ve yatılı kalma karşılığında odaları temizleme fırsatı sunar. Sweeney ile birlikte motelin sahibi olan ve işletmesine yardımcı olan Royal, çocukluğundan beri tanıdığı Leslie'ye karşı soğuktur. Leslie sık sık görevlerini aksatır ve kazancını alkole harcamaya, sık sık barlara gitmeye devam eder. Bir gece geç saatlerde Leslie sarhoş bir halde James'i büyüttüğü eve gider ve şu anda orada yaşayan aileyi korkutur. Ev sahipleri Sweeney'i arar, o da Leslie'yi yol evine geri götürür.

Leslie'nin sadakatsizliği karşısında hayal kırıklığına uğrayan Sweeney onu kovmaya niyetlenir, ancak Leslie'nin davranışlarını değiştireceğine dair güvence vermesi üzerine vazgeçer. Gidecek hiçbir yeri kalmayan Leslie, işine odaklanmaya ve alkol yoksunluğu çekerken ayık kalmaya çalışır. Leslie ve Sweeney, ortak bağımlılık geçmişleri üzerinden bağ kurarak bir dostluk geliştirirler. Leslie, Sweeney'ye bir panayırda eşlik eder ve burada Sweeney'nin kızı ve torunuyla tanışır. Leslie panayırda, James'i çocukken terk ettiği için Sweeney'nin önünde onu azarlayan Nancy ile bir yüzleşmeye girer.

O günün ilerleyen saatlerinde, Sweeney'nin piyangoyu kazanmasıyla ilgili TV haberini içeren VHS kaseti izlemekte ısrar etmesi üzerine onunla tartışır. Kasette genç James, Leslie'nin her zaman bir lokanta açmak istediğinden bahseder ve sarhoş olduğu her halinden belli olan genç Leslie alay eder. Moteldeki işinden ayrılır. James'i çamaşırhaneden arar ve onu sevdiğini söyleyen bir mesaj bırakır. Daha sonra her zaman gittiği bara gider ve burada yakışıklı ama çapkın bir genç adam ona asılır. Bir bira ve bir shot sipariş eder ama ikisini de içmemeye karar verir. Bu arada Sweeney, Leslie'yi arar ve bara gelir, ancak Leslie gitmiştir. Nancy ile birlikte Leslie'ye hakaret ettikten sonra Pete'i yumruklar ve onunla kavga eder. Leslie motelin karşısındaki terk edilmiş bir dondurmacıda çömelir ve Sweeney'nin dönüşünü izler. Sabah Sweeney'i uyandırır ve ona dondurma dükkânını yenilemek ve bir lokanta açmak istediğini söyler. Sweeney isteksizce yardım etmeyi kabul eder ve ilk kez öpüşürler.

On ay sonra Leslie ayıktır ve Sweeney ile Royal'in yardımıyla binayı onarıp bir lokantaya dönüştürür. Açılış gününde Leslie'ye hiç müşteri gelmez. Nancy o akşam kapanış saatinde gelir ve Leslie onu yerlilere gitmemelerini söyleyerek işletmenin açılışını sabote etmekle suçlar. Nancy öfkeyle karşılık vermek yerine, Leslie'nin hayatı boyunca duygusal olarak yanında olmadığı için Leslie'den özür diler ve bağımlılığı nedeniyle oğlunu terk ettiği için Leslie'yi asla affetmeyeceğini belirtir. Nancy ayrıca James'i de yanında getirdiğini açıklayarak Leslie'yi şaşırtır. Royal ve Sweeney onlar için bir yemek hazırlar ve ikili kucaklaşır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "To Leslie". South by Southwest. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  2. ^ Seth, Radhika (2 Şubat 2023). "Can Andrea Riseborough Actually Win An Oscar For To Leslie?". British Vogue. Erişim tarihi: 2 Şubat 2023. 
  3. ^ "To Leslie (2023)". Box Office Mojo. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2023. 
  4. ^ "The 95th Academy Awards". Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Erişim tarihi: 24 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]