Toğanşah

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Toğanşah bin Alparslan, Horasan Selçuklu hükümdarlarından biriydi. 10 yıl kadar (1083-1092) hüküm sürdü ve Herat'ı merkez edindi.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Selçuklu hanedanı üyesidir. Sultan Alparslan'ın oğludur. Doğduğunda adı Oğuz Toğan Şah idi. Hakkında çok az şey bilinmektedir ve herhangi bir askeri sefere liderlik edip etmediğine dair bir bilgi yoktur. Ancak kendisine "Şemsüddevle" gibi bazı başarılar ve fahri unvanlar vermiştir. 1083 yılında kardeşi Arslan Şah'ın ölümü üzerine Büyük Horasan'ın hükümdarı olarak atandı. Merkez olarak Herat şehri seçildi. 1084 yılında diğer bir kardeşi Tekiş (Belh ve Toharistan Emiri) ile çatışmalar yaşadı. İhtimaldir ki kardeşine karşı koyacak askeri gücü olmadığından Doğu Horasan'ı kaybetmiştir. Bu durum Melikşah'ın müdahalesine yol açtı. Melikşah, Tekiş'in gözlerine mil çekmiştir.

Daha sonra Toğan Şah Horasan'da barış içinde hüküm sürdü. Alimlerin ve şairlerin destekçisiydi. 1092'de Melikşah'ın ölümünden sonra muhtemelen diğer kardeşi Arslan Argun tarafından devrilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Boyle, J. A. . The Cambridge History of Iran Volume 5: The Saljuq and Mongol Periods. Cambridge, UK: Cambridge University Press, 1968.