Tip tür

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tipik tür sayfasından yönlendirildi)
Ötücü kuğu, Cygnus cinsinin tip türüdür .

Tip tür, zoolojik adlandırmada, ait olduğu cinsin sınıflandırmada gözlemlenen önemli, belirleyici özelliklerin atfedilen türde birebir gözlemlenmesi durumudur.[1] Benzer bir kavram, tip cins adı verilen suprajenerik gruplar için kullanılır.

Bakteriyoloji 'de, her tür için bir tip tür tahsis edilmiştir.[2]

Şu anda zoolojik olarak geçerli kabul edilmiş olsun olmasın, zoolojide adı geçen her cins veya alt cins, teorik olarak bir tip türü ile ilişkilidir. Bununla birlikte, uygulamada veya eski yayınlarda bir tür belirtilmesi gerekmediğinde tanımlanmamıştır.

Zoolojideki kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir tip türün değeri, belirli bir cins adını "bağladığı" gerçeğidir. Birden fazla türe ait bir taksonun birden fazla cinse bölünmesi gerektiği zaman; tip tür otomatik olarak orijinal taksonun adını, ortaya çıkan yeni taksonlardan birine, yani tip türü içeren taksona aktarır.

Örnek olarak kara salyangozları sınıfının Monacha cinsinin Monacha cartusiana türü, cinsinin tip türü olarak kabul edilir.

Zoolojide tip tür kavramı Pierre André Latreille tarafından tanımlandı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "International Code of Zoological Nomenclature, Fourth Edition, adopted by the International Union of Biological Sciences". International Commission on Zoological Nomenclature. 1999. 12 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2017.  Article 67.1
  2. ^ "Chapter 3: Rules of Nomenclature with Recommendations; Section 4. Nomenclatural Types and Their Designation", International Code of Nomenclature of Bacteria: Bacteriological Code, 1990 Revision 
  3. ^ Claude Dupuis (1974). "Pierre André Latreille (1762–1833): the foremost entomologist of his time" (PDF). Annual Review of Entomology. Cilt 19. ss. 1-14. doi:10.1146/annurev.en.19.010174.000245. 20 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2017.