Times of Malta

Vikipedi, özgür ansiklopedi

The Times of Malta, Malta'da yayınlanan İngilizce günlük bir gazetedir. 1935 yılında Lord ve Lady Strickland ve Lord Strickland'ın kızı Mabel tarafından kurulan gazete, Malta'da halen dolaşımda olan en eski günlük gazetedir. Malta gazetesi arasında en geniş tiraja sahip gazetedir.[1] Gazete, Mabel Strickland tarafından 1979 yılında şirketin çoğunluğunu kontrol etmek üzere kurulan bir hayır vakfı olan Strickland Vakfı'na ait olan Allied Newspapers Limited tarafından yayınlanmaktadır.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

The Times of Malta'nın tarihi, yayınevi Allied Newspapers Limited ile bağlantılıdır. Bu kurum, Malta'da gazetecilik ve matbaacılık endüstrisine öncülük ettiği 1920'lere kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Her şey Gerald Strickland'ın Malta'nın ilk akşam gazetesi Il-Progress'i yayınlamasıyla başlamıştır. Bu, o zamanlar 10A, Strada Reale, Valletta adresinde kendi matbaaları bulunan dört sayfalık bir günlük gazeteydi. "Progress" adı, 1946'da kurulan Allied Newspapers Limited'in ticari kardeşi Progress Press Company Limited tarafından günümüze kadar korunmuştur.[3]

Maltaca ve İngilizce olmak üzere iki dilli gazetecilik, 3 Şubat 1922'de Il-Progress'in İngilizce ekinin yayınlanmasıyla Malta'da tanıtıldı. Times of Malta ve Il-Progress 1 Mart 1929'a kadar sürmüştür. İngilizce ek daha sonra The Times of Malta Weekly (The Sunday Times of Malta'nın öncüsü) oldu. Malta tarafı Ix-Xemx olarak adlandırıldı, daha sonra Id-Dehen olarak değiştirildi ve ilk kez 29 Ocak 1932'de yayınlanan Il-Berqa olarak değiştirildi. Il-Berqa, 30 Kasım 1968'de yayını durdurdu. Şubat 1931'de Progress Press, Strada Reale'den taşındı.

Il-Progress'in İngilizce ekinin okur sayısı hızlandıkça, Lord Strickland İngilizce bir günlük gazete için yer olduğunu hemen fark etti. Yeni yayın, bilgi alanında yüksek bir kamu hizmeti standardına ulaşıp bunu sürdürdüğü sürece bu gerçekleşecektir. The Times of Malta'nın ilk sayısı, İtalya'nın o yılın Ekim ayında başlayan Habeşistan işgalini planlaması sırasında, İngiliz MI5'in tam işbirliğiyle 7 Ağustos 1935'te, tehdit oluşturan savaş bulutları altında yayımlandı. Allied Malta Newspapers Limited'in kurucu üyesi olan ve ilk Yönetim Kurulu'nda yer alan Mabel Strickland, 2 Eylül 1935'te The Times of Malta'nın ilk editörü oldu. Ayrıca 1935'ten 1950'ye kadar The Sunday Times of Malta'nın editörlüğünü yaptı ve yerine 1966'da emekli olan merhum George Sammut geçti. Sonraki editör Anthony Montanaro'ydu. 1 Mart 1991'de emekli oldu ve yerine Laurence Grech geçti.

Mart 2021'de Allied Group'un eski yöneticisi Adrian Hillman ve Progress Press'in eski başkanı Vince Buhagiar, mahkemede çeşitli dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarıyla suçlandı. Hillman ve Buhagiar'ın, Başbakan Joseph Muscat'ın eski özel kalemi Keith Schembri ile Schembri'nin şirketi Kasco'dan satın alınan makinelerin fiyatlarını şişirerek ve kârı kendi aralarında paylaşarak Progress Press'i yaklaşık 5,5 milyon Euro dolandırmak için yolsuzluk yaptığı iddia edilmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Times of Malta". eurotopics.net (İngilizce). 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2018. 
  2. ^ "The Strickland Foundation Journalism Internship Sponsorship Scheme" (PDF). 28 Aralık 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2017. 
  3. ^ "From the beginning". Times of Malta (İngilizce). 3 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 
  4. ^ "Progress Press defrauded of millions by two of its own directors and Keith Schembri". Malta Today. 28 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]