Tilsiter

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tilsiter
Tilsiter
Menşe ülkePrusya
BölgeDoğu Prusya
ŞehirTilsit
Süt kaynağıİnek
DokuYarı sert
SertifikasyonHolsteiner Tilsiter PGI[1]
Adını verenSovyetsk

Tilsiter, soluk sarı yarı sert, smear ile olgunlaştırılmış bir peynirdir.[2] Emmental vadisinden Westphal ailesi olan Tilsit'ten göçen Prusya-İsviçre yerleşimcileri tarafından 19. yüzyılın ortalarında yaratıldı.

Tilsiter, düzensiz delik veya çatlaklara sahip, orta sertlikte bir dokuya sahiptir. Ticari olarak üretilen Tilsiter, pastörize inek sütünden yapılır, %30 ila 60 süt yağı arasında değişir ve koyu sarı bir kabuğa sahiptir.[3] Üretiminin büyük bir kısmından sonra peynirin iki ay daha dinlenmesi gerekmektedir.[4] Çoğunlukla kimyon tohumu ve karabiberle tatlandırılan Tilsiter, doyurucu çavdar ekmekleri ve koyu biraların tamamlayıcısıdır. Yaygın bir sofra peyniridir, ancak çok yönlüdür. Tilsit, salatalarda, eritilmiş soslarda, patateslerde, böreklerde veya burgerlerde yenilebilir.

Peynir fabrikasının orijinal binaları, Neman Nehri üzerinde günümüzde Rusya'nın Sovetsk kentinde (eski Tilsit) hala varlığını sürdürmektedir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ DOOR European Certification Database entry 30 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (3 Şubat 2024 tarihinde erişilmiştir.)
  2. ^ Fox, Patrick. Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology. p. 200.
  3. ^ ""Codex International Individual Standard For Tilsiter"" (PDF). 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  4. ^ "Die Geschichte des Holzhofs". holzhof.ch. 6 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  5. ^ Westphal, Henriette (1887). Tilsiter, Unser Haus.