Thomas Gilbert

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Thomas Gilbert, Britanyalı denizci. Gilbert, 18. yüzyılda Birleşik Krallık adına sefer düzenleyen denizcisiydi.[1][2]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Thomas Gilbert ve John Marshall, Birinci Filo, Charlotte ve <i id="mwFg">Scarborough'daki</i> iki Doğu Hindistan Şirketi gemisinin kaptanlarıydı ve 1788'de hükümlüleri Botany Körfezi'ne taşımaktan geri dönüşte Gilbert Adaları'ndan geçerek Aranuka, Kuria, Abaiang ve Tarawa'yı gözlemlemişlerdir.

Gemiler, hükümlüleri Avustralya'ya taşıyan Birinci Filonun bir parçasıydı. Yeni Güney Galler'in ilk valisi olan o dönem kaptan olan Arthur Phillip komutasındaki bir konvoyla yelken açmışlardı.

İki gemi, 17 Haziran 1788'de Gilberts'teki ilk adalarıyla karşılaştı[2] Life'ta 1944'te yayınlanan bir makalede Samuel Eliot Morison, bu adanın Abemama olduğunun söylendiğini, ancak Aranuka olabileceğini yazdı.[3] Gilbert, 20 Haziran 1788'de Tarawa'yı ziyaret etti. O dönem yaptığı eskizler günümüze kalmayı başarmıştır.

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Spratly Adaları'ndaki Birinci, İkinci ve Üçüncü Thomas Sürgünleri, Gilbert'in adını almıştır. Onlar, Scarborough sürüsüyle birlikte, Scarborough'nun Güney Çin Denizi'ndeki yolculukları sırasında keşfedildi.[4]

Günümüzdeki Kiribati ülkesi ve ulusal dili de Gilbert'in adını almıştır, "Kiribati", soyadının ülkenin yerli dili Gilbertese'deki telaffuzudur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Barrie Macdonald (1982). Cinderellas of the Empire: towards a history of Kiribati and Tuvalu. Australian National University Press. ISBN 982-02-0335-X. 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2023. 
  2. ^ a b Samuel Eliot Morison (22 Mayıs 1944). "The Gilberts & Marshalls: A distinguished historian recalls the past of two recently captured pacific groups". Life magazine. Being now abreast of this island, the extremity ending in a beautiful clump of trees, I hauled up to look at the bay. It appeared to be safe and commodious, sheltered by a long reef running parallel with the island, with two large inlets into the bay. The reef is about 3/4 of a mile from the beach, and has several small islands which appear like flower pots. 
  3. ^ [1] 27 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by Henry Evans Maude, Jps.
  4. ^ Sailing Directions - South China Sea. Taunton: UK Hydrographic Office. 23 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2023.