Roma hamamı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Thermae sayfasından yönlendirildi)
İngiltere'nin Bath kentinde bulunan Bath Roma Hamamları'ndan bir görünüm. Sütunların üstünden itibaren tüm yapı sonradan yapılmıştır.

Roma hamamı (Latince: Thermae), Roma İmparatorluğu'ndaki halk hamamıdır. Romalılar yıkanmak istediklerine bu hamamlara gider ve temizlenirlerdi. Çoğu Roma kentinde bulunur ve kamuya açık yıkanma ve sosyalleşme merkezi olarak işlev görürdü. Roma hamamlarında kullanılan su genellikle su kemerleri yardımıyla su kaynağından hamama taşınmıştır.

Romalılar için bu hamamlar günlük yaşamın önemli bir parçasıydı. Her gün gidilir, birkaç saat kalınırdı. Varsıl Romalılar yanlarında kendilerine hizmet etmeleri için kölelerle gelirlerdi. Getirilen köleler genellikle havlu ve içecek taşıma görevlerini üstlenirlerdi. Roma hamamlarında yıkanılmadan önce spor çalışması yapılırdı. Koşma, ağırlık kaldırma ve güreş bunlara örnek olarak verilebilir. Çalışmalardan sonra hizmetliler efendilerini yağa bularlar ve daha sonra yağı bir tahta ya da kemik yardımıyla sıyırırlardı. Bu şekilde büyük kirden arınılırdı.

Roma hamamları saray veya kalelerin de içinde bulunabilmekteydi. Romalılar bunlar için de aynı adı (Thermae) kullanmaktaydılar. Hamamların tasarımından Vitruvius'un De architectura'sında çokça söz edilmiştir.

Roma hamamında vücut temizliği strigilis adı verilen bir araçla yapılmaktaydı. Bu gereç ile vücuda yapışan ter, kum, toz atılır, akabinde aleipterion adı verilen alanda vücut yağlanırdı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Thermae adlı İngilizce Vikipedi maddesi. 31 Ocak 2010 tarihinde erişilmiştir.