Geoffrey Crayon'ın Karalama Defteri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent sayfasından yönlendirildi)
Geoffrey Crayon'ın Karalama Defteri
The Sketch Book of Geoffrey Crayon
Karalama Defteri'nin 1819 tarihli ilk baskısının ön sayfası
YazarWashington Irving
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürlerMakale, masal
Yayım1819
YayımcıC. S. Van Winkle (ABD) (seri), Burlington Arcade (BK) ve John Murray (BK)
ISBN0-940450-14-3
Seri
A History of New York Geoffrey Crayon'ın Karalama Defteri Bracebridge Hall

Geoffrey Crayon'ın Karalama Defteri (İngilizce: The Sketch Book of Geoffrey Crayon) Washington Irving'in yazdığı 34 makale ve kısa hikâyeden oluşan bir derlemedir. 1819 1820 yıllarında seri olarak yayımlanan derleme Irving'in en iyi bilinen iki çalışması "The Legend of Sleepy Hollow" (Başsız Süvari) ve "Rip Van Winkle" hikâyelerini de içerir. Irving derlemeyi kariyeri boyunca kullanmaya devam edeceği "Geoffrey Crayon" takma adıyla yazmıştır.

Karalama Defteri, James Fenimore Cooper'ın Leatherstocking Hikayeleri dizisi ile birlikte Britanya ve Avrupa'da geniş çapta okunan ilk Amerikan edebiyatı ürünüdür. Kitap ayrıca Amerikalı yazarların uluslararası bir okuyucu kitlesi tarafından tanınmasına da yardımcı olmuştur.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Irving'i ve Karalama Defteri'ni ünlü yapan "The Legend of Sleepy Hollow" ve "Rip Van Winkle" ayrı tutulursa derlemedeki diğer hikâyeler "Roscoe," "The Broken Heart," "The Art of Book-making," "A Royal Poet," "The Spectre Bridegroom," "Westminster Abbey," "Little Britain," ve "John Bull" şeklindedir. Hikayelerde Alman halk masallarının etkisi büyüktür.[1] Irving, The Legend of Sleepy Hollow hikâyesini Karl Musäus tarafından kayda geçirilen bir masaldan esinlenerek yazdı.

Hikayelerin yelpazesi aşırı duygusaldan ("The Wife" ve "The Widow and Her Son" gibi) pikareske ("Little Britain") ve gülünç olanlara ("The Mutability of Literature") kadar uzanır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Washingon Irvings and German Folktales". 15 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2009.