The Murder Man

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Murder Man
YönetmenTim Whelan
YapımcıHarry Rapf
SenaristTim Whelan
John C. Higgins
Hikâye (eser)Tim Whelan
Guy Bolton
OyuncularSpencer Tracy
Virginia Bruce
Lionel Atwill
James Stewart
Robert Barrat
MüzikDr. William Axt
Görüntü yönetmeniLester White
KurguJames E. Newcom
StüdyoMetro-Goldwyn-Mayer
DağıtıcıTwentieth Century Fox
CinsiSinema filmi
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı12 Temmuz, 1935 (A.B.D.)
Süre70 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe167,000 $
Hasılat546,000 $

The Murder Man Spencer Tracy, Virginia Bruce ve Lionel Atwill'in oynadığı 1935 suç-dram filmi, film Tim Whelan tarafından yönetilmiştir. MGM ile 20 yıllık bir kariyeri olacak olan Tracy'nin de ilk filmi oldu. Tracy cinayet vakaların da uzmanlaşmış bir araştırmacı gazeteciyi oynar. James Stewart (daha önce Shemp Howard'ın kısa filmi Art Trouble'da oynadı.) ilk sinema filmidir. Stewart altıncı Shorty adında bir muhabiri olarak faturalandırma için gelmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Steve Gri (Spencer Tracy) cinayet konusunda uzmanlaşmış, bir New York gazetesicisi dedektif muhabirdir. Halford adında bir iş adamı öldürüldü zaman, Steve Halford cadde karşısındaki bir atış poligonunda tüfekle vurulmuştur, ölen adamın ortağı Henry Mander (Harvey Stephens) suç hakkında ilgi çeker. Mander tutuklanur, yargılandıktan sonra mahkûm edilir. Steve'nin yaptığı iş üzerinde durulduğunda babası, Pop Grey'i ziyarete gider.

Çalışkan Steve bir zaman sonra onu seven kadın, Mary (Virginia Bruce), bir dedikodu köşe yazarı tarafından zorlanır. Bir meslektaş olan Shorty (James Stewart), editör Steve hapse giren mahkûm adam Mander ile özel bir röportaj yapmak istediğini söyleyerek, onu bulmaya çalışır.

Halford ve Mander intikam babasının kendini suçlu olduğunu hisseder, ancak Steve cinayeti kendisinin işlediğini itiraf ederek herkesi şaşırtır. Steve'in son hareketi o güne kadar yaptığı en büyük hikâyesini kendi editörü anlatmaktır.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Spencer Tracy ve James Stewart 1949 yılında Malaya filminin yıldızı olacaklardır.

Hasılat[değiştir | kaynağı değiştir]

MGM'ye göre film ABD ve Kanada'da 344.000 $ ve diğer ülkelerde 184.000 $ bir kar elde eder, ilk ay 202.000 $ kazanç kaydeder.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]