The Hit (film, 1984)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Hit
"The Hit" filminin sinema afişi
YönetmenStephen Frears
YapımcıJeremy Thomas
SenaristPeter Prince
OyuncularJohn Hurt
Terence Stamp
Tim Roth
Laura del Sol
Bill Hunter
Fernando Rey
MüzikPaco de Lucía
Eric Clapton (Jenerik müziği)
Görüntü yönetmeniMike Molloy
KurguMick Audsley
DağıtıcıIsland Alive
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüSuç, psikolojik dram, gerilim
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1984
Çıkış tarih(ler)iHaziran 1984, İtalya (Mystfest)
12 Eylül 1984, Toronto Film Festivali
Süre98 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık İngiltere
Dilİngilizce, yer yer İspanyolca
Diğer adlarıThe Hit (ABD)
The hit: le tueur était presque parfait (Fransa)
Vendetta (İtalya)
La venganza (İspanya)
Die Profi-Killer (Batı Almanya)

The Hit, 1984 İngiliz yapımı psikolojik gerilim filmidir. Türkiye'de sinemalarda gösterildiğine dair bir kayıt bulunmayan bu suç filminin adı Türkçede kiralık katilin hedefi gibi bir anlama gelmektedir.

İngiltere'de birlikte banka soydukları çete arkadaşlarını ele verme ve mahkemede aleyhlerinde ifade verme karşılığında serbest bırakılan ve artık yeni kimliğiyle İspanya'da yaşayan eski bir gangsterin (Terence Stamp), on yıl sonra intikam isteyen eski 'dostları' tarafından İngiltere'den gönderilen iki profesyonel katil (John Hurt ve Tim Roth) tarafından yakalanması ve geri götürülmesi sırasında yaşananların anlatıldığı bir tür yol filmi olan "The Hit"in Avustralya'da basılan bir sinema afişinde kullanılan tanıtım sloganı şöyleydi: "Kadere doğru bir yolculuk"

Yönetmenliğini Stephen Frears'ın yaptığı filmin senaryosunu Peter Prince yazmış, başlıca rollerinde İngiliz sinemasından John Hurt, Terence Stamp, Tim Roth ve Avustralyalı Bill Hunter'ın yanı sıra İspanyol sinemasının iki ünlü oyuncusu Laura del Sol ve Fernando Rey oynamışlardır. Müziklerini Paco de Lucía'nin yaptığı filmin jenerik müziğini Eric Clapton bestelemiş ve yorumlamıştır.

The Hit, Haziran 1984'te ilk gösteriminin yapıldığı İtalya'nın Rimini bölgesinde bulunan Cattolica kentinde düzenlenen Mystfest Film Festivali'nde "en iyi film" ödülüne aday gösterildi. Aynı yarışmada filmin üç başrol oyuncusu John Hurt, Terence Stamp ve Tim Roth "en iyi oyuncu" ödüllerini aldılar. Ertesi yıl Tim Roth "sinemanın en dikkate değer yeni oyuncusu" dalında BAFTA ödülüne aday gösterildi. "The Hit", daha önce sadece birkaç TV filminde küçük rollerde gözükmüş olan Roth'un ilk sinema filmiydi ve filmde önemli bir rolü vardı.[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin hemen başında bir İngiliz mahkemesinde bir grup banka soyguncusunun yargılanmalarını izleriz. Soygunculardan biri olan Willie Parker (Terence Stamp) sanık kürsüsünden soygunu nasıl gerçekleştirdiklerini, çete liderinin kim olduğunu vb. ayrıntılarıyla ve soğukkanlılıkla itiraf eder. Mahkemedeki diğer sanıkların itirazları ve öfkeli bağrışmaları arasında salondan çıkartılır. Bir sonraki sahnede onu 10 yıl sonra İspanya'da sakin, şirin bir tatil kasabasında vakit geçirirken görürüz. Görünüşe göre çete arkadaşlarını gammazlaması karşılığında kendisine özgürlüğü verilmiş ve bundan sonraki yaşamını yeni bir kimlikle İspanya'da sürdürmesi sağlanmıştır.

Parker bu güneş ve tatil ülkesinde 10 yıl boyunca boş durmamış, sürekli felsefi kitaplar okumuş, hayatın anlamı üzerine derinlemesine düşünmüş ve adeta başka bir insan olmuştur. Ancak ihnetini asla unutmamış olan eski ortakları aradan onca zaman geçtikten sonra onun yerini öğrenmeyi başarmışlar ve iki profesyonel katili onu yakalayıp getirmeleri için İspanya'ya göndermişlerdir. Bu tetikçilerden Braddock (John Hurt) ve genç yardımcısı Myron (Tim Roth) yöreden kiraladıkları dört İspanyol serseriye Parker'ı kaçırtırlar, bu hengâme sırasında Parker'ın yakın korumalığına verilmiş İspanyol sivil polis de hayatını kaybeder. Parker'ı İngiliz tetikçilere teslim eden İspanyol gençler, karşılığında aldıkları para dolu olması gereken çantanın patlamasıyla ölürler. Başlardaki bu sahne gangsterlerin ne kadar acımasız olduğunu anlamamızı sağlar.

Tetikçilerin amacı otomobille sınırı geçerek Parker'ı Fransa'ya götürüp, doğruca Paris'te kendisini bekleyen eski 'iş arkadaşları'na teslim etmektir. Ancak işler düşündükleri gibi gitmemektedir. Patlamada sağ kalan bir genç polise eşkâllerini vermiştir ve başlarında deneyimli bir polis şefinin (Fernando Rey) bulunduğu ekip onları adım adım takip etmektedir. Üstelik Parker 10 yıldır böyle bir duruma hazırmış gibi son derece sakindir ve durumu kabul etmiş ve ölüm korkusunu yenmiş gibi gözükmektedir. Ölümün herkes için kaçınılmaz olduğu gibi varoluşçu bir felsefeyle katilleri şaşırtır, hatta onun delirdiğini bile sanırlar.

Polisin peşlerine düşmesiyle planında değişiklik yapan Braddock, eski bir gansgter arkadaşı olan Harry (Bill Hunter)'nin arabasını almak için uğradığı Madrid'de arkadaşını da öldürmek zorunda kalır. Arkadaşının metresi olan İspanyol fahişe Maggie (Laura del Sol)'yi de yanlarına alarak yola devam ederler. Şimdi arabada 4 kişi olmuşlardır ve durum daha da karmaşıklaşmıştır. Basitçe halledilebilecek bir durum bir psikolojik savaşa dönüşmüştür. Yol boyunca arabanın içinde kapalı bir mekanda, kasvetli İspanya kırsalı manzaraları önünde ve Flamenko müziği eşliğinde dördünün de farklı karakterleri ortaya çıkmaya başlar. Parker sakin, gizemli ama şaşırtıcı bir şekilde komikken, Maggie ölmemek için her şeyi yapabilecek bir kadın görüntüsündedir. Sert görünümlü genç serseri Myron tuhaf bir şekilde sevimli bile olur (Korkudan altına kaçıran Maggie'ye uğradıkları marketten iç çamaşırlarını Myron alır). Fakat Braddock çok az konuşan, sağı solu belli olmayan, acımasız ve soğukkanlı katil portresini başarıyla çizer.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

John Hurt (Braddock) "The Hit"in bir sahnesinde.
Aktör/Aktris Rolü
John Hurt Braddock
Terence Stamp Willie Parker
Tim Roth Myron
Laura del Sol Maggie
Bill Hunter Harry
Fernando Rey Emniyet Amiri
Freddie Stuart Birinci Adam
Ralph Brown İkinci Adam
A.J. Clarke Üçüncü Adam
Lennie Peters Mr. Corrigan
Bernie Searle Hopwood
Brian Royal Fellows
Albie Woodington Riordan
Willoughby Gray Yargıç
Jim Broadbent Savunma Avukatı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]