The Hasty Heart

Vikipedi, özgür ansiklopedi

The Hasty Heart, Vincent Sherman'ın yönettiği; Ronald Reagan, Patricia Neal ve Richard Todd'un oynadığı bir Anglo-Amerikan ortak yapımı olan 1949 tarihli savaş filmidir. Film, John Patrick'in 1945 tarihli aynı adlı oyununa dayanır.

The Hasty Heart, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden hemen sonra Pasifik harekât sahasındaki bir mobil cerrahi biriminde, ölmek üzere olduğunu bildikleri yalnız bir İskoç askerinin etrafında toplanan bir grup yaralı Müttefik askerin hikâyesini anlatıyor.

Filmin adı, filmde birkaç kez bahsedilen "sorrow is born in the hasty heart " atasözünden alınmıştır.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

1945'teki Pasifik Savaşı sırasında Burma'da, bir grup yaralı Müttefik askeri, ormandaki derme çatma bir İngiliz askerî hastanesindedir. Hepsi bir süredir orada oldukları için aralarında güçlü bir bağ vardır. "Yank" (Ronald Reagan ) oradaki tek Amerikalıdır. Tommy (Howard Marion-Crawford ) İngiliz, Kiwi (Ralph Michael ) Yeni Zelandalı, Digger (John Sherman), Avustralyalı ve Blossom (Orlando Martins ) Afrikalıdır. Hepsi Rahibe Margaret Parker'ın (Patricia Neal ) bakımı altındadır.

Hastanenin kıdemli doktoru Yarbay Dunn (Anthony Nicholls ), adamlara yakında yeni bir hasta alacaklarını ve ona karşı daha nazik olmaları gerektiğini söyler. O bir İskoçtur ve ameliyattan kurtulmuş gibi görünse de anormal böbreği yüzünden birkaç hafta içinde ölecektir. Dunn adamlara İskoç'un bir gün böbreği bozulduğunda aniden öleceği ana kadar görünüşte sağlıklı olacağını söyler. İskoç geldiğinde, Cpl. Lachlan 'Lachie' MacLachlan (Richard Todd ) çok huysuz ve acımasızdır. Kendisiyle arkadaş olmaya çalışan diğer hastalarından sürekli şüphelenir.

Margaret, İskoç Lachie'yi kısa süre önce İskoçya'da geri dönmeyi planladığı bir ev satın aldığı için çok istediği halde pahalı olduğu için almadığı bir kilt almaya ikna etmeye çalışır. Daha sonra, Lachie'nin 24. doğum günü partisi sırasında, Margaret ona bir kilt verir ve arkadaşlarının geri kalanı üniforması için bir şeyler katkıda bulunur. Lachie gururludur ve hepsi ile fotoğraf çektirir. Bu sırada, eteğinin (kilt) altına bir şey giyip giymediği sorusuna cevap vermeye çalışırlar.

Lachie askerlere ısınır ve geçmişini açar ve onlara "Hüzün aceleci kalpte doğar derler" der. Margaret'e, mesafeli ve şüpheli davranışlarının, gayri meşru bir çocuk olarak gençliğinde kendisine uygulanan büyük zulmün sonucu olduğunu açıklar. Daha sonra Yank'a Margaret'e aşık olduğunu ve ona evlenme teklif edeceğini itiraf eder. Yank onu aksine ikna etmeye çalışır, ancak Lachie teklif ettiğinde kabul eder çünkü onu gerçekten mutlu edecek olan budur.

Dunn koğuşa gelir ve Lachie'ye isterse hemen İskoçya'ya dönebileceğini söyler. Lachie neden özel tedavi gördüğünü sorduğunda, doktor ona durumuyla ilgili gerçeği ve ölümünün yakın olduğunu söyler. Lachie, sadece hasta olduğu ve ölmek üzere olduğu için onunla arkadaş olduklarını düşünerek arkadaşlarına kızar. İskoçya'ya dönmeye karar verir. Blossom ona bir kolye verir, ancak Lachie bunu reddettiğinde Yank, Blossom'un İngilizce bilmediğini ve bu nedenle Lachie'nin ölmekte olduğunu bilemeyeceğini açıklar. Ayrılırken üzülür ve yalnız ölmek istemediğini söyler. Bunu anladığında, Lachie yumuşar ve kalmaya karar verir ve son günlerinde sonunda gerçek arkadaşlarla birlikte olmaktan mutlu olduğu için üniformasıyla fotoğraf çektirir.

Yapım aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Warner Bros. 1945'te oyunun film haklarını 100.000 $ ve kârın bir yüzdesi karşılığında satın aldı. Başlangıçta John Dall'ın Lachie'nin başrolünü oynayacağını duyurdu.[1]

Patricia Neal, "Hemşire için hiç uygun değildim" dedi. "Ama en azından benim ilk sempatik rolümdü."[2]

Gösterime girmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, 1949'da İngiliz gişesinde popüler filmler arasında onuncu sırada yer aldı.[3]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Richard Todd[4] En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Film ayrıca iki Altın Küre kazandı (Richard Todd En Umut Veren Yeni Oyuncu - Erkek ve Uluslararası Anlayışı Teşvik Eden En İyi Film).

TV yeniden yapımları[değiştir | kaynağı değiştir]

The Hasty Heart, 1957[5] ve 1983'te[6] televizyon için yeniden yapıldı, ikincisi Gregory Harrison, Perry King ve Cheryl Ladd'ın başrollerini paylaştı. King, performansıyla Altın Küre adaylığı kazandı.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Screen News: Warners Pay $100,000 Down for 'Hasty Heart' Joan Blondell Gets Top Part". The New York Times. 19 Şubat 1945. s. 21. 11 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2022. 
  2. ^ Thompson (2 Kasım 1952). "Portrait of the Lady Named Neal". The New York Times. s. X5. 11 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2022. 
  3. ^ "TOPS AT HOME". The Courier-Mail. Brisbane. 31 Aralık 1949. s. 4. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2012 – National Library of Australia vasıtasıyla. 
  4. ^ Vallance (5 Aralık 2009). "Richard Todd: D-Day veteran and actor celebrated for his role as Guy Gibson in 'The Dam Busters'". The Independent. Londra. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2022. 
  5. ^ IMDb'de The Hasty Heart (1957)
  6. ^ IMDb'de The Hasty Heart (1983)
  7. ^ "Winners & Nominees: Perry King". goldenglobes.com. 16 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]