Forsyte Efsanesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Forsyte Saga sayfasından yönlendirildi)
Forsyte Efsanesi
YazarJohn Galsworthy

Forsyte Efsanesi (Özgün adı: The Forsyte Saga) İlk kez 1922'de bu başlık altında yayınlanan, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan İngiliz yazar John Galsworthy'nin 1906 ile 1921 yılları arasında yayımladığı üç roman ve iki ara bölümden oluşan bir seridir. Galsworthy'ninkine benzeyen büyük bir üst-orta sınıf İngiliz ailesinin önde gelen üyelerinin iniş çıkışlı hayatlarını anlatmaktadır.[1] Çiftçi atalarından sadece birkaç nesil uzakta, aile üyeleri "Yeni zengin" olarak statülerinin kesinlikle farkındadırlar. Ana karakter, avukat ve uzman Soames Forsyte, mal biriktirme yeteneği nedeniyle kendisini "mülk sahibi" olarak görmektedir ancak bu ona zevk vermeyi başaramaz.

Destanın ayrı bölümleri ve uzun hikâyenin tamamı sinema ve televizyona uyarlandı. İlk kitap olan The Man of Property, 1949'da Hollywood tarafından That Forsyte Woman olarak uyarlandı ve başrollerinde Errol Flynn, Greer Garson, Walter Pidgeon ve Robert Young yer aldı. 1967'de BBC, The Forsyte Saga'yı ve ardından Forsytes, A Modern Comedy ile ilgili bir üçlemeyi dramatize eden 26 bölümlük popüler bir dizi yayınladı. 2002'de Granada Television, ITV ağı için iki dizi yaptı: The Forsyte Saga ve The Forsyte Saga: To Let. Her ikisi de Masterpiece Theatre'ın bir parçası olarak ABD'de gösterime girdi. 2003 yılında The Forsyte Saga, BBC'nin İngiltere'nin "en sevilen romanı" konulu The Big Read anketinde 123. sırada yer aldı.[2]

The Forsyte Saga'nın ardından Galsworthy, itibari aileye dayanan iki üçleme daha ve birkaç ara bölüm daha yazdı. Ortaya çıkan serinin topluca adı The Forsyte Chronicles'dır .

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Forsyte Saga, John Galsworthy'ye 1932'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandırdı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "New Books, 2006" (PDF). 2 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "BBC – The Big Read" 22 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. April 2003, retrieved 31 October 2012.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]