Teranostik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Therapy ve Diagnostics/Diagnosis kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulan Theranostics, Theragnostics veya Theranosis olarak tanımlanan terimdir.[1] Tedavi edici ajanların ve tanısal ajanların tek bir platformda toplanmasıdır. Teranostik kavramı ilk kez 2002 yılında John Funkhouser tarafından tanımlanmıştır.[2] Teranostik yöntem ile hastalıklar moleküler fenotiplere göre sınıflandırılabilir, molekülün biyodağılımı gözlenebilir, tedaviye cevap izlenebilir ve kişiselleştirilmiş tıp tedavilerine katkı sağlanabilir.[2][3] Teranostik nanoparçacıklar; biyolojik bariyerleri kolayca geçebilen, hastalıkların tanı, tedavi ve tedaviye yanıt süreçlerinin gözlemlenmesinde kolaylık sağlayan nanosistemlerdir. Nanoparçacık; taşıyıcı bölüm ve ona yüklenen ilaçtan oluşur. Taşıyıcı bölüm sentetik polimer veya doğal makromoleküllerden (protein, selüloz gibi) hazırlanır.[4]

Teranostik nanoparçacıkların çeşitleri; demir oksit nanoparçacıkları, kuantum noktaları, altın nanoparçacıklar, silika nanoparçacıkları ve karbon nanotüpleriyle oluşturulabilir.[5] Lipozomlar, kuantum noktacıkları, miseller, mikrobaloncuklar, mikroküreler gibi sistemlerle taşınabilir.[6] görüntülemede ise; Nükleer Tıp yöntemleri ile görüntüleme (SPECT, PET), manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT), optik görüntüleme ve ultrasonografi (US) kullanılabilir.[7]

bu yöntem ile kanser tedavilerinde hedef sadece kanser hücresi olacağı için daha hızlı, daha güvenilir sonuçlar almak mümkün hale gelebilecektir. kişiye özel yapılan tedavi ile vücudun diğer sistemlerine verilen zararında önüne geçilebilecektir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kelkar SS, Reineke TM (2011). "Theranostics: Combining Imaging and Therapy". BioConjugate Chem, 22. ss. 1879-1903. 
  2. ^ a b Funkhouser, J. (2002). "Reinventing Pharma: The Theranostic Revolution". Curr Drug Discov, 2. ss. 17-19. 
  3. ^ Lee DY., Li KC. (2011). "Molecular Theranostics: a primer for the imaging professional". AJR AM J Roentgenol, 197. ss. 318-324. 
  4. ^ Gürsoy A, Pişkin E,, Dortunç B, Peppas NA.,. Kontrollü İlaç Serbestleştiren Sistemler (1989 bas.). İstanbul: Marmara Üniv. Ecz. Fak. Yayınları. ss. 153-156. 
  5. ^ Xie J., Lee S., Chen X. (2010). "Nanoparticle-based theranostic agents". Elsevier, 62. ss. 1064-1079. 
  6. ^ Massoud TF., Gambhir SS. (2003). "Molecular imaging in living subjects: seeing fundamental biological processes in a new light". Genes Dev, 17. ss. 545-580. 
  7. ^ Nurili F., Vural GU., Aras Ö. (2015). "Teranostik platformlarda moleküler görüntüleme yöntemleri". Nükleer Tıp Seminerleri, 2. s. 7.