Tellitabya

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tellitabya, Delitabya ya da eski adıyla Milton, Osmanlı sultanı Abdülmecid tarafından İstanbul Boğazı'nda savunma ve kontrol amacıyla Fransız mimar Tavsav'a yaptırılmış bir tabyadır. Rumeikavağı ile Yenimahalle arasında yer alır.

II. Dünya Savaşı sırasında taraf devletlerin denizaltılarının Boğaz'dan geçişini engellemek amacıyla deniz dibine çelik mânia ağları gerilmiştir. Bu ağlardan birincisi Tellitabya - Anadolukavağı yönünde denizin bir yarısına doğru, ikincisi Anadolukavağı - Tellitabya yönünde denizin bir diğer yarısına doğru çekilmiş, denizin ortasında gemilerin güvenli geçebilmesi için 50 metrelik boş bölge bırakılmıştır. Tabyanın Tellitabya olarak anılmasının nedeninin bu çelik ağ mânialar olduğu sanılmaktadır. Boğaza çekilen bu engeller 1965 yılında liman kontrol cihazlarının gelişmesinden dolayı kaldırılmıştır.

Tellitabya sırtlarında yol kenarında Telli Baba adıyla anılan bir yatır ve türbe vardır. Yatırdaki kişinin kim olduğuna ilişkin kesin bilgiler bulunmamakla birlikte burası yıllar önce Hacı Nimet Abla olarak tanınan bir kişi tarafından onarılarak türbe hâline getirilmiştir.