Tel Aviv Sinematek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tel Aviv Sinematek
İsrail Sinema Merkezi yeni binası
Tel Aviv Sinematek üye kartı 1990

Tel Aviv Sinematek (Doron Sinema Merkezi olarak da bilinir) sinema filmlerinin sanat, eğitim, kültür ve sinemanın tarihsel yönü göz önüne alınarak toplandığı, korunduğu, kimi zaman izleyiciye sunulduğu, Tel Aviv’deki bir sinema merkezidir. Ayrıca sinema arşivi olarak da kullanılır. Tel Aviv’de 12 Mayıs 1973’te açılmıştır. Sinematek, HaArba’a caddesindedir ve beş sinema salonuna sahiptir. İsrailli ve yabancı filmleri gösterime sunar ve Merkez aynı zamanda, finansal katkı ve ticari amaçlı özel gösterimlere de yer verir. Bazen, yeni İsrail yapımı filmler de merkezde gösterilir.

TLVFest, “Doc Aviv” – Belgesel Film Festivali, Fransız Sineması Dakikaları ve daha birçok Film Festivali, sinematekte yapılmaktadır. Bu tür festivaller, Tel Aviv Sanat Müzesi gibi büyük kurumlar tarafından desteklenmektedir.

Sinematek girişindeki lobide İsrailli Sanatçıların fotoğraf sergilerine yer verilir. “Cinematheque” adlı sinema dergisi, sinematek tarafından çıkarılmaktadır. Sinematek binası, İsrailli mimar Salo Hershman tarafından tasarlanmıştır ve bina 1989 yılında açılmıştır.

İsrail Sinema Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eylül 2011’de, sinemateğin bitişiğinde, İsrail Sinema Merkezi açıldı. Yeni kanat, asıl alandan üç kat daha büyük olup, üç yeni salona, ofislere, bir kütüphaneye ve restorana sahiptir. Bu yeni kısım da Salo Hershman tarafından tasarlanmıştır.