Tefeyyüz İlköğretim Okulu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Okuldan bir görünüm

Tefeyyüz İlköğretim Okulu, Makedonya'daki Türk azınlık okulu.

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tefeyyüz İlkokulu tam olarak tarihi bilinmemekle birlikte 1880'li yıllarda Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Türk okulu olarak kurulmuştur. Osmanlı Devleti'nin Üsküp'ten çekilmesinden sonra Türk azınlık okulu haline gelmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında dört yıl eğitime ara veren Tefeyyüz İlkokulu, 1945'te yeniden açıldı ve Türkiye'de kullanılan alfabeyi benimseyerek Türkçe olarak eğitimini sürdürdü.

1950'li yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluşundan beri Tefeyyüz İlkokulu'nun eğitim dili Türkçedir ve öğretmenler Makedonca dersi dışında Makedonya Türklerindendir. Okutulan dersler arasında Türkçe, Fransızca, Makedonca, tarih, matematik gibi dersler vardı. 1950'li yıllarda bile bu okulun bahçesinde Türkçe marşlar söylenmiştir. Balkan kültürü ve edebiyatının gelişmesinde katkıda bulunan Enver Tuzcu ve Nigar Tuzcu 1950'li yıllarda bu okulda öğretmenlik yapmıştır.

O dönem öğrenciler kıyafet olarak serbest fakat şemsiperli şapka takıyorlardı.

Günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

Makedonya Türkleri için günümüzde de büyük bir anlam ifade eden Tefeyyüz İlkokulu, öğrencilerinin göstermiş olduğu sportif başarı sayesinde 13 Kasım 2007 tarihinde 13 Kasım Yüksek Takdir Plaketini almaya hak kazanmıştır.