Teardown

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teardown, Tuxedo Labs tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir sandbox, bulmaca ve aksiyon oyunudur. Oyun, tamamen yok edilebilir voksellerden yapılmış seviyelere sahiptir. Her görev, bir dakika içinde tamamlanacak bir dizi hedefe sahiptir. Zaman sınırı olmayan kurulum aşamasında, oyun dünyasını yeniden şekillendirerek bu hedefleri olabildiğince çabuk tamamlamanın bir yolu izlenmelidir.

Teardown, Emil Bengtsson ile birlikte birkaç oyun prototipi için kullanan Dennis Gustafsson tarafından geliştirilen tescilli bir oyun motoru kullanıyor. İki bölümlü soygun formatına karar verdikten sonra Gustafsson, oyunu Ekim 2019'da Teardown olarak duyurdu. Ekim 2020'de erken erişim başlığı olarak kullanıma sunuldu ve olumlu eleştirilerle karşılandı. Kampanya, Aralık 2021'de büyük bir güncelleme ile tamamlanmış ve oyun, Nisan 2022'de piyasaya sürülmüştür.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun ilk bölümünde, farklı hedeflere sahip yirmi görev var. Herhangi bir yapı, balyoz, bomba ve pompalı tüfek gibi belirli bir alet seti kullanılarak yok edilebilirken, çoğu yapı kalaslar kullanılarak inşa edilebilir. Oyun sırasında diğer araçların kilidi açılabilir, seviyeleri oyun içi para kullanılarak yükseltilebilir. Bir sprey, rotaları veya ilgi çekici noktaları işaretlemeye yardımcı olabilirken, bir yangın söndürücü yangınları söndürebilir. Kamyonlar, vinçler, ekskavatörler ve tekneler gibi binilebilir araçlar kullanılabilir ve ayrıca yok edilebilirler. Propan tankları gibi patlayıcılar bazı seviyelerde bulunur. Nihai amaç, oyuncunun hedefleri mümkün olduğunca çabuk tamamlamasına izin verecek verimli bir yol oluşturmasıdır.

İlk kurulumun zaman sınırı yoktur. İlk öğenin çalınması veya yangın başlatılmasıyla bir alarm tetiklendiğinde, 60 saniyelik bir zamanlayıcı başlar. Bu süre içinde oyuncunun gerekli tüm görevleri tamamlaması ve kaçış aracına ulaşması gerekir. Kaçış sırasında helikopterin kaçış aracını tespit etmesi oyuncunun kaybetmesine neden olur. Görevler yeniden başlatılabilir veya oyun kaydedildiği yerden geri yüklenebilir. Oyuncular diledikleri seviyeleri oynayabilir, gizli bölümleri açabilir veya mevcut olan oyun atölyelerinde bulunan oyuncular tarafından yapılmış haritaları deneyebilirler. Özel seviyeler ve yapılar MagicaVoxel programı kullanılarak modellenebilir ve oyuna aktarılabilir. Teardown, bir seviye düzenleyici ve Steam Atölyesi ile entegrasyon içerir. Düşman robotları, duman parçacıkları ve diğer pek çok oyun öğeleri, Lua programlama diliyle kodlanabilir.