Tchéky Karyo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tcheky Karyo sayfasından yönlendirildi)
Tchéky Karyo
Tcheky Karyo, Cabourg Film Festivali'nde (2013)
Doğum4 Ekim 1953 (70 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetYahudi
MeslekOyuncu, müzisyen
Etkin yıllar1982-günümüz
EvlilikIsabelle Pasco (boşanmış)
Tchéky Karyo, 1992

Baruh Djaki Karyo (d. 4 Ekim 1953, İstanbul ya da bilinen adıyla Tchéky Karyo),Yahudi asıllı Fransız oyuncu ve müzisyen.

Tchéky Karyo, Sefarad kökenli bir ailede, 1953 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Türkiye Yahudisi, annesi ise Selanik Yahudisiydi.[1] Ailesi daha sonra Fransa'ya göç etti. Karyo, çocukken gittiği Paris'te oyunculuğa merak sardı. İlk gözdesi tiyatroydu, Cyrano Tiyatrosu'nda başladığı kariyerini, Companie Daniel Sorano'da devam ettirdi. Daha sonra da sayılı tiyatrolardan biri olan Strazburg'daki Strazburg Ulusal Tiyatrosu'na girdi. ‘‘Othello’’, ‘‘Macbeth’’, ‘‘Tartuffe’’ gibi klasiklerin yanı sıra çağdaş tiyatroyla da ilgilendi.

Bu arada sinemaya da merak saldı. Fransız sinemasında bir anda yıldızı parlayan Karyo, 1982 yılında Fransa'nın Oscar'ı olarak bilinen César ödülüne aday gösterildiyse de ödülü kazanamadı. Karyo'ya beklediği ödül 1986'da geldi. Fransa'nın en prestijli ödüllerinden Jean Gabin Ödülü'nü kazanan sanatçı, bu yıllarda dünya sinemasına açıldı. 1995'te Pierce Brosnan'la birlikte ‘‘Goldeneye’’da oynadı. Sonra Meg Ryan ve Matthew Broderick ile oynadığı ‘‘Addicted To Love’’ ve Milla Jovovich ile Fransız ulusal kahramanı azize Jean d'Arc'ı konu alan ‘‘Jeanne d'Arc The Messenger’’da kamera karşısına geçti.

Tchéky Karyo, Vatansever filmi ile adından söz ettirdi. Mel Gibson'ın ‘‘Cesur Yürek’’ten sonraki ikinci dev filmi olan ‘‘Patriot’’ta Fransız bir subayı canlandıran Karyo, uluslararası bir üne ve başarıya kavuştu. Oyuncu Isabelle Pasco'yla evliydi.

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tchéky Karyo : « J'ai été élevé dans le respect de mes racines juives »". Actualité Juive. 14 Aralık 2015. 11 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]