tatu fly?

Vikipedi, özgür ansiklopedi

tatu fly? bir Türk müzik grubudur. Rock müzik temelli, etnik tınılar ve yer yer makam tonları içeren psikedelik, progresif, sinematik, enstrümantal müzik yapmaktadır. Grup, 2001 yılında grubun söz yazarı ve yapımcısı Mehmet Fırıl tarafından İstanbul'da kurulmuştur. Mehmet Fırıl grubun tek daimi üyesidir.

Mehmet Fırıl

tatu fly? 2001 – 2014 yılları arasında yayınlanmış birçok single ile dünya çapında olduğu gibi Türkiye'de de derleme albümlerde yer almıştır.

2014 yılında, bu dönemde bestelenen eserler Anadolu Müzik etiketiyle piyasaya çıkan ilk stüdyo albümü Somewhere Around Nowhere'de toplandı. Birbirini tamamlayan 13 parçadan oluşan albümün kapağında, her şarkı için Ömer Yiğit Aral'ın farklı yağlı boya tabloları kullanıldı.

Mehmet Fırıl, 2015 yılında Laurent Gaude tarafından yazılan ve Zeynep Utku tarafından uyarlanan Türkiye Devlet Tiyatroları'nda sahnelenecek olan "Medea Kali" adlı tiyatro oyununa yeni bir beste yazdı.

tatu fly? canlı performans

tatu fly?'in ikinci stüdyo albümü Nomad, 2019 yılında Big Fat Mama Records etiketiyle yayınlandı.

Somewhere Around Nowhere'in devamı niteliğinde olan bu yeni albüm, “Medea Kali” tiyatro oyunu için hazırlanan eserlerden ilham alınarak hazırlandı. Albümdeki altı parça, mitolojik figürler Medeia, Kali ve Medusa'yı yansıtan bir anti-kahramanın karanlık, zihinsel ve ruhsal yolculuğunu anlatıyor. Kapakta ise Amerikalı Dark-Sürrealist sanatçı Chet Zar'ın eseri mevcuttur.

Derleme albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Nowhere" 2003 "Home Sapiens" Derleme - (Anadolu Müzik)
  • "City of Lost Children" 2005 "From Constantinople to Istanbul" Derleme - (EMI France)
  • "In This Room" 2006 "Istanbul Calling Ethnic-Electronik Vol.2" Derleme - (Elec-Trip Records)
  • "In This Room" 2010 "Cafe Istanbul" Derleme - (Union Square Music)
  • "In This Room" 2013 "Dubai - Suite n°32" Derleme - (Melmax Music)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]