Tataristan kültürü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tataristan Cumhuriyeti Bayrağı.

Tataristan kültürü, Volga Tatar halkının kültüründen, Rus ve Avrupa kültürü'nden izler taşımaktadır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Tataristan'da laik eğitim sistemi vardır. Toplam nüfus için okuma yazma oranı yaklaşık% 100'dür. İlk ve orta öğretim zorunludur (1-10. sınıflar). Öğrencilerin kolej ve üniversitelerde eğitimlerine devam edebilmeleri için 10. sınıfın sonunda bitirme sınavlarını geçmeleri gerekmektedir. Çoğu okul, kiliseler veya camiler tarafından yönetilen az sayıdaki okulların dışında Tataristan'daki okulların büyük kısmı halka açıktır. Eğitim öğretim yılı eylül ayında başlar. Kazan Devlet Üniversitesi, Rusya'daki en önemli yüksek öğrenim merkezlerinden biridir. Kazan'da ve cumhuriyetin diğer şehirlerinde birkaç kolej, enstitü ve teknik okul vardır.

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneksel Tatar müziği pentatonik skalaya dayanmaktadır. İlk Tatar operası 1925'te sahnelendi. Sultan Gabyashi ve Vasili Vinogradov ile birlikte bestelenmiştir. Farit Yarullin, Tatar balesi olarak bilinen Şürele'nin yaratıcısıdır. Modern Tatar müziği hemen hemen tüm mevcut müzik türlerini içerir.

Tiyatro[değiştir | kaynağı değiştir]

Tataristan'da, Tatarca, Rusça ve diğer yerel dillerde oyunlar oynanan 16 tane profesyonel ve onlarca amatör tiyatro bulunmaktadır.

Sinema[değiştir | kaynağı değiştir]

Belgesel, film ve türevi yapımlar için 1924 yılında Tatarkino (Tatar Sineması) Kazan'da oluşturuldu.

Kütüphaneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlıca kütüphaneler arasında Kazan Devlet Üniversitesi Bilim Kütüphanesi ve Tataristan Cumhuriyeti Milli Kütüphanesi bulunmaktadır. Cumhuriyet genelinde büyük öneme sahip iki müzenin yanı sıra yerele özgü 100 civarında müze bulunmaktadır.

Din[değiştir | kaynağı değiştir]

Tataristan'da din ve devlet birbirinden ayrıdır, ancak Rusya'nın geri kalanında olduğu gibi dini otoriteler devlete tabidir. En yaygın inanç Sünni İslam ve Rus Ortodoksluğudur . 2004 itibarıyla Tataristan'da dini amaçla kullanılan yapıların 1.014'ü İslami ve 176'sı Rus Ortodoksluğuna özgü olmak üzere toplamda 1.208 dini yapı bulunmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]