Tartışma:Bronşektazi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tıp (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tıp maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tıp kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Başlıksız =[kaynağı değiştir]

  • Bu makalede bronşektazi hakkında birkaç yanlış bilgi var. Birincisi Kronik bronşit hastalığı brobşektaziye neden olmaz. İkincisi ise antibiyotijk kullanmadan önce mutlaka kültür ve antibiyogram gerekmez. Çünki bu kültür sonuçları çoğu zaman gerçek enfeksiyon etkenini göstermeybilir. Doktorabi 08:35, 14 Temmuz 2007 (UTC)

--Arinna'l Messaggio 14:01, 14 Temmuz 2007 (UTC)

  • Ama mutlaka bu test yapılmalıdır. Testin doğru sonuç verip vermemesi balgama tükürük karışmasından kaynaklanır, bunun için de hasta bilgilendirilmektedir. Kesin sonuç almak için tükürüksüz çıkarılmaya çalışılmaktadır. Başka bir şekilde hatalı sonuç vermemektedir. Bu testin gerekliliği de şarttır. Antibiyotik kafadan rastgele verilen bir şey değildir, çoğu doktor bunu yapıyor olsa da hastalar buna dikkat etmek zorundadır. Ne yazık ki doktorlar bile bu konuda oldukça bilinçsiz.
  • Sonradan farkettiğim bişey daha var. bu hastalık hemen daima doğumdan sonra geçirilen bir hastalığa bağlı olarak gelişir. Buna rağmen neden genetik hastalıklar altına koyulmuş anlayamadım.Doktorabi 08:37, 14 Temmuz 2007 (UTC)
  • Genetik olduğu için. Ailede varsa çocuklara da genetik yoluyla geçmektedir. Bronşektazi hastalığıyla ilgili önce araştırma yapmanızı tavsiye ederim. --Arinna'l Messaggio 10:38, 14 Temmuz 2007 (UTC)

Bronşektazi hastalığı kistik fibrozis gibi nispeten daha nadir nedenlerle genetik olarak geçebilir. Ancak hastaların çoğunda zatürre ( pnömoni) gibi bir hastalıktan sonra ortaya çıkar. Evet genetik olarak geçiş mümkün ama çoğu zaman geçiş kalıtsal yolla değildir. Ben Göğüs Hastalıkları Uzmanı bir doktorum. Bronşektazinin kesinlikle genetik hastalıklar başlığı altında olmaması gerektiğini söylemiyorum. Genellikle kalıtsal geçiş olmadığından edinsel bir hastalık katagorisine alınması bence daha uygun olurdu.

Ayrıca mesaj yoluyla iki maddenin neden neden silindiğini sormuşsunuz. Ben Vikipedi de yeniyim. Mesajınıza nasıl cevap verceğimi bulamadım. Cevabın buraya yazılmasının uygun olup olmadığını bilmiyorum. Eğer mesajınızı nasıl yanıtlayabileceğimi öğrenirsem iletirim. Saygılarımla.Doktorabi 12:39, 14 Temmuz 2007 (UTC)

  • İmzamın üzerinde kırmızı olarak messaggio yazar, oraya tıklayıp çıkan sayfada değiştir butonuna ya da + butonuna tıklayıp mesajınızı en alta kaydettikten sonra sayfayı kaydediyorsunuz. Mesajınız bana ulaşır...

Verdiğiniz bilgilerde olasılıklardan bahsediyorsunuz, genellikle genetik değildir diyorsunuz zaten aileden genetik olarak geçen Bronşektazi Kistik Fibroz'dur. Bu maddede de geçmektedir. Balgam kültürü için de olasılık üzerinden gittiniz, ancak bu yapılması gereken zorunlu bir işlemdir. Kanama durumunda buz yenmemesi gerektiğini söyleyemeyeceğinize göre maddeden çıkarmanız da yanlış, ama bence bu konuda da kısa bir cevabınız olacaktır, ben de bu cevabınızı bekleyeceğim. Vikipedi'ye hoş geldiniz. Kolaylıklar. --Arinna'l Messaggio 14:01, 14 Temmuz 2007 (UTC)