Tartışma:Yumrubaş

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Visnelma tarafından 3 yıl önce Makalenin Adı başlığına
Vikiproje Ulaşım (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ulaşım maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ulaşım kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Başlık değişimi[kaynağı değiştir]

Başlıkta belirtilen pruva soğanı ifadesinin teknik ve ansiklopedik bir terim olarak yanlış bir kullanım olduğunu düşünüyorum. Bu ifade gemide İngilizce'de bulb, bulbous bow olarak bilinen Türkçe'de yumrubaş olarak ifadesinin daha uygun olduğu bir terimdir. Türk tersane işçileri arasında soğan, buzkıran gibi ifadelerle karşılaşılsa da bu ancak yerel bir kullanım olacaktır, bu sebeple teknik ya da resmi bir geçerliliği olmadığını düşünüyorum ve Yumrubaş (gemi) sayfasına taşıyorum. Tropique (mesaj) 09:50, 23 Eylül 2013 (UTC)

Yapılan değişiklik konusunda tereddüt[kaynağı değiştir]

Yumrubaş sözcüğünün, baltabaş (gemi) örneğine benzer bir türetme olduğu anlaşılmaktadır. Yerinde bir türev olduğu kanısındayım. Ama bu sözcük bir gemi baş bodoslaması biçimini belirler. Oysa pruva soğanı ya da yumrusu (soğan yerine önerilen yumru sözcüğü de uygundur) geminin teknesinin ve karinasının daha spesifik bir alt unsuruna işaret eder. Başka bir deyişle pruvanın ya da baş bodoslamanın bir parçasıdır. Böyle olunca yumrubaş ya da yumrubaşlı gemi bir madde başlığı olarak kabul edilebilir. Ama o takdirde madde metninin de ona göre düzeltilmesi gerekir. Örneğin: "Baş bodoslamasının omurgayla birleştiği noktada yumru ya da soğan biçiminde bir çıkıntı, pruva (ya da baş) yumrusu bulunan gemi teknesi türü." Öte yandan maddenin eski şeklindeki içerik ise baş yumrusu ya da pruva yumrusu başlığı altında muhafaza edilmelidir kanısındayım. Deniz Yazar (mesaj) 09:38, 1 Ekim 2013 (UTC)

  • Madde içeriğinin düzenlenmesi konusunda çalışmaya ve daha kaliteli bilgiye ihtiyacımız vardır. Sonuçta bu madde ile okulda ve tersanede mühendisler olarak bulb olarak ifade ettiğimiz yapıyı tanımlamak amacımız. Artık vakit,bilgi ve daha fazla katkı sahipleri buldukça gelişecektir. Bazı tabirler tamamen Türkçe'ye dönüşünce saçma veya komik olabildiği gibi asıl manayı karşılayamıyor. Bu yumrubaş ifadesi okulda bazı kitaplardan hatırladığım bir ifadedir. Soğandan daha makuldur sanırım :) Tropique (mesaj) 11:07, 7 Ekim 2013 (UTC)
  • İfade edilen tereddüt, soğan yerine yumru denmesine ilişkin değildir. Nitekim “soğan yerine önerilen yumru sözcüğü de uygundur” denilmişti. Demek istenilen şuydu: baltabaş, yumrubaş, mahmuzlu baş vd. dendiğinde bir gemi teknesi türü ya da gemi baş bodoslaması türü belirlenir. Nitekim maddeyi değiştiren vikipedist, yumrubaş sözcüğünün yanına parantez içinde (gemi) yazmak ihtiyacını duymuştur. Oysa baş ya da pruva yumrusu denilirse, yumrubaşlı geminin özelliğini veren alt unsur (yumrunun kendisi) tarif edilmiş olur ve edilmelidir. Kısaca sorun soğan/yumru sorunu değil, madde başlığı ile verilen tarifin mantıksal uyumudur. Deniz Yazar (mesaj) 15:29, 10 Ekim 2013 (UTC)

Makalenin Adı[kaynağı değiştir]

Yumrubaş bir denizcilik terimi olduğu için diğer makalelerle bütünlük sağlaması açısından başlığın yumrubaş (gemi) yerine yumrubaş (denizcilik) olarak değiştirilmesini öneriyorum. --Visnelma (mesaj) 18.14, 25 Temmuz 2020 (UTC)Yanıtla