Tartışma:Stalingrad Savaşı/arşiv

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Maddenin eski sürümüyle ilgili mesajlardır.

Bu makale rusların bu savaşla ilgili bir sitesinden alınmadır vede tarafsızlığı tartışılır,ceviren arkadaş bile yapılan yorumları silemyi düşünmemiş vede makale düzenlenememiş nede silinmemiş demekki tarafsızlık ilkkesinin dayandığı bir dayanak yok



"Bu şaşkınlık o denli büyüktü ki saldırıyı izleyen ilk birkaç saatte Stalin bunun tamamen yanlışlıkla yapılmış bir harekat olduğuna inandı ve kendilerine saldıran Alman birliklerine karşılık veren Rus tümenlerin komutanlarından bazılarını idam ettirdi. Ancak her şey gerçek ve bir o kadar da ciddiydi." bunlar ansiklopedi maddesinden çok bir edebiyat parçasını veya film senaryosunu andırıyor. Hiç bir ansiklopedide "Ancak herşey gerçek ve bir o kadar da ciddiydi" tarzında bir cümle okumadım. Kaldı ki bilgiler de inandırıcı değil, 22 Haziran günü öğle üzeri V.M.Molotov'un (Sovyet Dış İşleri Bakanı) "Davamız haklı bir davadır. Düşman yenilecek. Zafer bizim olacaktır." diye bitirdiği ünlü konuşmasıyla Sovyet hükümeti adına "çarpışmaların başladığını" Sovyet halkına radyodan bildirdiği biliniyor. Bu durumda söz konusu komutanlar sabahla öğlen üzeri arasında idam edilmiş olmalı!!

Ayrıca insan bu maddeyi okuyunca Almanların benzini bittiği için yenildiğini düşünüyor, Doğu Cephesi komutanlığının ve milyonlarca Sovyet askerinin başarılı savaşı görmezden gelinmiş. Askeri sanayi üzerinde tek yanlı olarak durulmuş. Savaşın başına kadar "ilkel" olan Ruslar'ın savaş koşulları altında ve birkaç yıl içinde nasıl "Almanlarınki kadar hızlı ve güçlü tanklar üretmeyi" başardıkları anlaşılmıyor. Daha çok kulaktan dolma bilgilerle yazılmış gibi. Ayrıca Stalingrad Savaşı'ndan çok Doğu Cephesi'nin genel tarihi niteliğinde, özellikle "İlk adım" (?) bölümü... Stalingrad Savaşı 42 yılının son aylarında olmuştur, bu ikinci bölüm ise 1941'den başlayıp genel bir değerlendirme yaparak Stalingrad'a tek kelime değinmeden savaşın sonunu getiriyor, bu maddeyle ilişkisi kavranmıyor ve ilk adım kısmı tamamen silinmeli ya da maddeyle ilişkisi kurulmalı--Sapiens 14:17, 15 Nisan 2006 (UTC)


Merhaba Sapien. Stalingrad Savaşı hakkında tartışma sayfasına yazdığın ikinci mesajın, ikinci paragrafının,ikinci yarısında :) belirttiklerinin oldukça benzerini daha önce ben de Köy çeşmesine yazmıştım. Maddede de düzenlemeler yapmaya başladım ama bir süre ilerleyince fark ettim ki, düzenlemeyle olacak gibi değil. Baştan aşağı yenilenmesi gerek. Bu konuda ve belirttiğin diğer görüşlerinde sana katılıyorum. Kanımca, Stalingrad savaşı maddesi düzenlenmeden önce Mavi Operasyon maddesi açılmalı. Çalışmamı, daha önce ağzımın payını aldığım için :) dörtte bir kısaltıp düzenledim, fakat bir savaşı anlatmak, ya kaba taslak olur ya da harita üzerinden olur. Harita olmadan anlatmak hemen hemen olanaksız. Harita da bulamıyorum. Üstelik şu an elimde başka birkaç çalışma var. Eğer Stalingrad savaşı maddesine bir el atarsan ben de karınca kararınca katkıda bulunmaya çalışırım. Çalışmalarında başarılar dilerim. Makedon 00:07 15 Nisan 2006 (UTC)