Tartışma:Marko Paşa

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Biyografi (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 


Marko Apostolidis (Marko Paşa) Kimdir?

1824 yılında doğan Marko Apostolidis,Rum asıllı bir Osmanlı hekimidir.İkinci Mahmut tarafından açılan Mekteb-i Şahanayi bitirdi.İyi bir hekim olmasından ötürü Mirlivalığa(Tuğgeneral) yükseltilen ilk hekim olma hakkını kazandı.1861’de Sultan Abdülaziz’in hekimbaşılığına getirildi.1870 yılında Tıbbiyey-i Şahane Nazırlığı’na (Tıp Fakültesi Dekanı) atandığında Ferik (Korgeneral) rütbesindeydi.1878’de Jön Türk ihtilalından sonra II.Abdülhamit kendisini Meclis-i Ayan (Senato) üyeliğine getirdi.

Marko Paşa,Dr.Abdullah Bey ve Kırımlı Dr.Aziz Bey’in teşebbüsleriyle 66 azadan oluşan Asker,Hasta ve Yararılara İmdat ve Yardım Derneği’ni 11 Haziran 1868 yılında kurdular.Böylece ilk başkanlığa Marko Paşa’nın,Genel Sekreterliğine Dr.Abdullah Bey’in getirildiği daha sonra adı Hilal-i Ahmer olan Kızılay’ın kuruluşu tamamlanmış oldu.

Marko Paşa’nın en büyük hizmeti Hilal-i Ahmer’in kuruluşunda gösterdiği samimi gayretlerdir.Dr.Abdullah Bey,kırımlı Aziz bey ve Ömer Paşa gibi çalışma arkadaşları ile beraber Cenevre Sözleşmesi’ne Osmanlı Devleti’nin imza atmasını ve Kızılhaç’a benzeyen bir kurumun Osmanlı toplumunda da oluşmasına yardımcı oldu. Ref: https://www.facebook.com/pages/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-M%C3%BCbadele-%CE%A0%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%B1%CF%82-%CE%91%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%AD-Karde%C5%9F-Nereye/123814097714082?fref=photo

a.nailov 12:07, 7 Ocak 2015 (UTC)