Tartışma:Lezginka

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Azerbaycan (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Azerbaycan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Azerbaycan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Rusya (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Rusya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Rusya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Lezginka Dağıstan Dağlılarının etnik dansıdır, bütün Kafkaslara mâl edilemez.[kaynağı değiştir]

Lezginka Rus dilinde bir isim olup Dağıstan Dağlı danslarına verilmiştir. Lezgi ismi Ruslar tarafından Dağıstanlıların tamamı için kullanılan bir genel ifadeydi, ama tarihi olarak bu isimle kasdedilen halklar Dağlı Avarlar ve komşuları olan Lek dağlılarından başkaları değildir. Lezginka dansı Dağıstan dağlılarına ait olup Çerkes, Çeçen, Azeri, Gürcü vs kavimler bu orjin üzerine kendi yorumlarını getirmişlerdir, Dağıstan danslarında olan itidal ve orjin sert figürler bu dansı kendine mal etmiş komşu halklarda çok zayıf olup, kulak ve göz zevkine hitap etmezler. Dağıstan milli yemeği hinkal'ın başka yörelerde mantı ismiyle aslından uzak şekilde yapılması gibi Dağlı dansları da böyle yozlaştırılmıştır. Türkiye'de ise Şeyh Şamil dansı olarak bilinmekte olan melodi Avar etnik müziğidir, ortaçağda lalu ismi verilen çift borulu çalgı ve çift çubuklu davul olan doli ile icra edilmekteydi. Zamanımızda ise garmon, akordeon ve org ile çalınmaktadır.