Tartışma:Kim Korkar Hain Kurttan? (film)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Amerikan sineması (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Amerikan sineması maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Amerikan sineması kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Filmlerin özgün adlarının yazım şekli[kaynağı değiştir]

Filmin Türkiye'de gösterildiği adından sonra özgün adıyla adlandırmasını da şu formatta yapıyorum:

Kim Korkar Hain Kurttan? 1966 ABD yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Who's Afraid of Virginia Woolf? tur.

Şu şekilde değiştirilmiş şeklini tekrar eski haline getirdim.

Kim Korkar Hain Kurttan?, (İngilizce: Who's Afraid of Virginia Woolf?), 1966 ABD yapımı dramatik film.

"Özgün adı" ibaresinin kullanılması daha önemlidir. Çünkü Parantez içinde "İngilizcesi (veya Fr.İt. vb) şudur" tam açıklayıcı bir cümle değildir. Aynı filmin bazen 4-5 tane İngilizce adı olabiliyor[1] [2] (Festival ismi, ABD veya İngiltere'de gösterildiği isimler, uzun isim kısa isim, uluslararası isim vb. Film Fransızca ise genelde Kanada'da farklı bir isimle gösterime sunulabiliyor.[3] Film Almanca ise Avusturya'da,hatta Batı Almanya ve Doğu Almanya'da farklı adlar kullanılmış olabiliyor.) Filmin hangi adının "özgün ad" hangilerinin "alternatif adlar" olduğu genelde IMDb'de açıkça belirtilmiştir. Bir de filmin özgün adının da koyu harfle (bold) gösterilmesi bir bakışta fark edilmesini kolaylaştırıyor.

Bazen de filmin Türkiye'de gösterildiği adı, özgün adından çok farklı bir anlam taşımaktadır. Bu durumda özgün adının anlamını da ayrıca belirtiyorum.[4] Belki bu durumda parantez içinde (Türkçesi: Şudur) diye yazılabilir.

Ayrıca film bir Fransız veya İtalyan filmi olduğu halde özgün isminin yanı sıra uluslararası bir dil olan İngilizce adıyla da yaygın olarak tanınıyor olabilir. Bu durumda özgün adının yanı sıra Uluslararası anıldığı İngilizce ismini de belirtiyorum.[5] Kanımca bu ansiklopedik formata daha uygun bir görünüm oluşturuyor.--docbaba 07:36, 26 Mayıs 2008 (UTC) Docbaba mesaj

Kaynakça