Tartışma:Katyn Katliamı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Katyn katliamı[kaynağı değiştir]

1940 yılında olan bir olayı, Polonya'lı esirlerin Almanya tarafında olduklarından dolayı öldürüldükleri şekilde açıklanmasını anlıyamadım. Almanya-Sovyetler Birliği savaşı 1941 de başladı ve Sovyetlerin üstünlüğü 1943 yılından sonra hissedilmeye başlandı.

---

Çelişkili bilgilerle dolu ve tamamen taraflı. Katyn katliamı Sovyetler Birliği tarafından 1990 yılında resmen tanındı. Farnag 23:07, 26 Mayıs 2011 (UTC)


Almanlar bu toplu mezarı Sovyetlere saldırdıkları dönemde buluyorlar, yazının ilk paragrafında büyük bir anlamsızlık mevcut. Mezar Molotoff-Ribbentrop Paktı'ndan sonra Sovyetlerin Polonya'yı işgal edip, esir aldıkları millyetçi ve üst sınıf olarak adlandırabileceğimiz Polonya'lı esirleri öldürüp gömdükleri iddia edilen toplu mezardır. Almanlar bu mezarı Barbarossa Harekatı'ndan bir buçuk yıl sonra "keşfediyorlar". Mezarlardaki cesetler her ne kadar 1.5-2 yıl kadar önce öldürülmüş olarak görünmese de bu katliamın o dönemde Sovyetler tarafından yapıldığına Sovyetlerin müttefikleri dahil tüm dünya inanmıştır. Fakat Nazi Almanyasının propaganda bakanı Goebbels'in günlüğüne düştüğü notlar, bu iddiaların tam aksini savunmaktadır. Ayrıca cesetlerin bazılarından 1942-1943 tarihli belgeler çıkmıştır ki o tarihlerde bölge Nazilerin işgali altındaydı fakat bu durum bile müttefiklerin ve kızılhaç yetkililerinin umrunda olmamıştır. Herhangi bir tarafa sempatim olmamakla beraber, yazının ilk paragrafındaki tarih-anlam bozukluğunun kısa sürede giderilmesini ve yazının daha mantıklı bir şekilde tekrar yazılmasını rica ediyorum. Orijinal belgelere-tarihlere dayandırılarak yazıyı tekrar gözden geçirirseniz sevinirm

yalanlar yalanlar[kaynağı değiştir]

Bence madde şöyle başlamalıydı.

1940 yılında Nazi Almanya'sı tarafından yapılan, Anti-Sovyetik ülkeler tarafından,Kızılordu'ya saldırmak için SSCB'nin üzerine atılan, Anti-Sovyetik eski Sovyet vatandaşları tarafından sahte belgelerle olayın SSCB'nin işi olduğu kanıtlanmaya ve kimi diğer ülke vatandaşlarına yutturulmaya çalışılan ve başarılan,( maddenin 02 nisan 2013 10:22 tr durumu)katliam

(aslı böyle http://www.katyn.ru/index.php?go=News&in=view&id=205)

Tarihi çarpıtarak komünizm düşmanlığı yapmak, kapitalist çetelerin tipik ve eski bir geleneğidir.[kaynağı değiştir]

Katyn Katliamı, 1940 yılında SSCB tarafından yapıldığı iddia edilen, aslında bir Nazi katliamı olan ve anti-komünist cephenin (ABD öncülüğündeki Batı da dahil) olayı çarpıtarak komünistleri olayın faili olarak gösterdiği bir katliamdır. Kapitalist dünyanın iddiasına göre Sovyet lideri Josef Stalin'in emriyle yaklaşık 22.000 Polonyalı subay ve sivil bu katliam sırasında başlarına birer kurşun sıkılmak suretiyle infaz edilmiştir. "Katyn Ormanı Katliamı" olarak da bilinir.

Lakin Nazilerin düzenlediği ama yıllarca anti-komünist çevreler ve özellikle Hitler Almanyası'nın propaganda şefi Göbbels tarafından Sovyetler düzenlemiş gibi anlatılan Katyn Katliamı'nın bir Nazi operasyonu olduğu ve bulunan mezarlarda Almanya'da üretilmiş ipler ve cephanenin ortaya çıkmış olduğu iddiası da söz konusudur (Bakınız KKE'nin günlük yayın organı Rizospastis).

Hatta Hitler Almanyası'nın propaganda şefi Göbbels, bir anısında şöyle diyordu:

"Ne yazık ki, Katyn mezarlarında Alman cephanesi bulundu. Bu hadisenin çok gizli kalması çok önemlidir. Bu konu eğer düşmanın bilgisi dahilinde olursa, tüm Katın olayı suya düşecektir."

SSCB ve Stalin'e karşı liberaller, emperyalistler ve Rusyalı işbirlikçilerin sürdürdükleri en büyük manipülasyon ve karalama kampanyalarından biri, belki de en büyüğü Katyn davasıdır.

Anti-Sovyetik cepheye göre 1940 yılında Sovyet ordusu tarafından enterne edilmiş olan Polonya subayları, polisleri ve sivillerinden 10 bin ya da 25 bin kişi Smolensk yakınlarındaki Katın ormanlarında güya Stalin'in emri ile kurşuna dizilmişler.

Öteki kampanyalar (örneğin Holodomor) gibi aslında bu da Hitler'in propaganda bakanı Göbbels'in yarım kalmış, başarısız olmuş bir dezinformasyon kampanyasıdır.

TKP-MK üyesi Kemal Okuyan'a göre ise Katyn Katliamı şu şekildedir:

"... Bu iddia, Stalingrad’da Kızıl Ordu’ya yenilen Hitlerciler tarafından 1943’te ortaya atılmıştı. İddiayı süsleyip püsleyen de faşist Almanya’nın Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’di. Ancak onlar rakamlarda daha insaflıydı, Stalin’in 12 bin Polonyalı subayı kurşuna dizdiğini ileri sürüyorlardı. Amaçları, Stalingrad’la birlikte başedemeyeceklerini anladıkları Sovyetler Birliği’ni zor duruma düşürüp anti-faşist koalisyonu bozmak, Polonyalıları da Sovyetlere karşı kışkırtmaktı.

Londra’daki Polonyalı milliyetçiler, anti-komünist ünlerine yakışır bir biçimde Goebbels propagandasının üzerine atladılar.

Almanların bulduğu mezarlıklarda incelemede bulunmak üzere, Gestapo kontrolünde uluslararası komisyonlar kuruldu. Ancak Naziler bütün hazırlıklarına karşın inandırıcı olmakta zorlandılar. Kısa süre sonra Sovyet Orduları mezarlıkların bulunduğu bölgeyi geri aldı ve Katin ormanlarında yeni araştırmalar yapıldı. Polonyalı subayların Alman Gecko tabancalarla kurşuna dizildikleri anlaşılırken, öldürülme tarihlerinin de faşistlerin ileri sürdüğü gibi 1940 değil, 1941 sonbaharı olduğu ortaya çıktı. Nurnberg mahkemelerinde bu bulgular Amerikalı, İngiliz hakimler tarafından da doğrulandı.

Dahası, Hitler’in ve Goebbels’in katliamın sorumluluğunu Sovyetlere atmak için verdiği talimatlar ortaya çıktı. Sovyetler’den, İkinci Dünya Savaşı’ndan kurtulmak zorundalar. Garbaçov dosyayı yeniden açtı ve her zamanki korkaklığıyla yarım ağızla “bu Stalin’in işi” deyiverdi. Ardından Yeltsin “belge bulduk” diyerek Sovyetler Birliği Komünist Partisi Politbüro tutanaklarında “Polonyalı subayları öldürün” emrine rastlandığını açıkladı. Ortaya bazı belgeler atıldı ama hiçbir tarihçinin belgelerin aslını görmelerine izin verilmedi.

Ancak, “batı dünyası”, “Ruslar kabul etti” diyerek tarihe noktayı koyuverdi." [Kaynak: http://haber.sol.org.tr/yazarlar/kemal-okuyan/hitler-in-keyfine-diyecek-yok-katin-katliami-uzerine-26712]

Duma vekili Viktor İlyuhin’in Katyn Katliamı'na ilişkin olarak Beriya’ya atfedilen dört sayfalık bir raporun sahte olduğunu sağlam delillerle göstermişti. Bu rapor Polonyalı subayların katledilmesi emrini Stalin’in verdiği iddiasının en önemli dayanağı sayılıyor. İlyuhin bu sahte belgenin fabrikasyonu sırasında kullanılmış olan taslağı ele geçirmiş ve internete koymuş bulunuyor. [Kaynak: http://www.katyn.ru/index.php?go=News&in=view&id=205]