Tartışma:Katatonia

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Müzik (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Müzik maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Müzik kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İsveç (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İsveç maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İsveç kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

grubun müzikal türünü heavy metal olarak genellemek yanlış olacaktır. tam olarak oturduğu sınıf black metal ve doom metaldir. tür kısmından heavy metal çıkarılmalıdır. --çağatay 23:08, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Grubun türü heavy metal olarak "genellenmedi" aslında. Heavy Metal sonuçta tüm metal türlerinin üst başlığı. Katatonia ilk dönemlerinde Doom ve Death karışımı (zaten bu iki tür de öyle aman aman farklı türler değil, daha çok stil farklılıklarını ifade eder, ama onun yeri burası değil) bir müzik yapıyordu. Özellikle "Last fair deal gone down" albümü ile birlikte daha mainstream bir heavy metal'e kaydılar. Bazıları buna "alternatif metal" diyorlar, buna itiraz etmem, ama ben kişisel olarak metalin alt türlerinin gereksizce fazla olduğuna, her stil farkının illa yeni isimle nitelendirilmemesi gerektiğine inandığım için bu ismi kullanmadım. Toparlarsam:
  • Death metal: Tamam
  • Doom: Tamam
  • Black: Hayır. Black metal daha çok çığlık (scream) vokal, satanist imajlar ve şarkı sözleri, tonu tizleştirilmiş gitarlar, double bass denen atak davul tarzı, geleneksel dize-nakarat-dize yapısından farklı düzenlemeler gibi şeylerle ayrışır. Katatonia ise tam olarak dize-nakarat-dize strüktürüne sahip, dinamik ritimli, scream değil brütal vokalli (ilk dönem) şarkılar yaptı. Yani Death. Genel olarak yavaşlığı, karamsar atmosferi vs nedeniyle de Doom. Ama Black Metal? Hayır.
  • Stoner: Bunu tartışmaya bile gerek yok aslında. Stoner rock'ın öncüleri Earth gibi gruplar. Günümüzde rock tarafında SUN o))) gibi gruplar var bu tarzda. Bir de daha metale yakın Monster Magnet ve Queens of the Stone Age gibi gruplar. Stoner, "uçmuş" demektir. Marihuana içimi yaygındır ve uzun, az notaya sahip rifflerin çalındığı "jam" tarzı çalışmaları kasteder. Katatonia ile uzaktan yakından ilgisi yok.

Mesela son albümleri "The great cold distance" tamamen "normal" bir heavy metal albümüdür. Ama insanlar "heavy metal" denince sanırım "klasik Heavy Metal" denen türü düşünüyorlar. Peki, olsun, onu çıkaralım. O zaman "alternatif metal" mi diyelim?--farukahmet | mesaj 23:26, 5 Ağustos 2006 (UTC)



grup ile yapılan röportajlarda tarzlarının nereye oturduğu sorulmuş; ilk başlarda bir black metal grubu olarak kabul edildiklerini sonrasında yaptıkları müziklerle pek çok doom metal grubuna esin kaynağı olduklarını ama müziğe asıl çıkış noktalarının death metal olduğunu söylemişler. bu bahsedlen bilgiler ile ilgili röportajları aşağıda bulabilrsiniz. grup kendini geniş bir yelpaze üzerine oturtuyor, ama bunlar dışındaki röportajlarında da kendilerini heavy metal grubu olarak tanımladıklarını görmedim. siz heavy metal' i genel bir başlık olarak tanımlıyorsanız bu durumda nerdeyse metal müzik yapan bütün grupları heavy metal başlığı altında toplamamız gerekecek. Stoner kısmına gelinirse söylediklerinize katılıyorum

--çağatay 10:28, 6 Ağustos 2006 (UTC)


röportajları okudum. ilkinde "sanırım herkes bizden süper melodik bir black metal albümü bekliyordu" gibi bir cümleleri var. aynı röportajda geçen ikinci "black metal" kelimesi ise "black metal de dinliyorsunuz ama değil mi?" sorusu üzerine "evet, dinliyoruz" cevabında. İkinci röportajda bir kere black metal kelimesi geçiyor, onda da "ilk başlarda daha çok bir "black metal" imajına sahip olmaktı amacımız" diyorlar. Yani müzik değil imajdan bahsediyorlar. Şimdi, tabii Dance of December Souls gibi albümleri Black Metal sounduna yakın şeyler de sunan albümler ancak zaten Death ve Black metal arasında öyle kapanmayacak uçurumlar, derin sanatsal ayrımlar yok. Hatta bu ikisi de Thrash Metal'in çocukları. Ben şunu diyorum: Bu gruba "black metal" yaftası yapıştırabilmemiz için yeterli bir durum yok; Death ve Doom çok daha belirgin izler müziklerinde. Heavy Metal konusunda çok ısrar edemem, haklısınız. Neyse, çok önemli de değil herhalde. Bence Doom (eski), Death (eski), Dark (genel) yazılmalı. Black kısmını sizin tercihinize bırakıyorum. Son dönem tarzları hakkında bir öneriniz var mı? Alternatif metal mi diyeceğiz? --farukahmet | mesaj 11:06, 6 Ağustos 2006 (UTC)



Bence Doom (eski), Death (eski) katılıyorum. son dönemleri kesinlikle alternatif metal değil, gothic metal tanımlaması daha uygun olabilir. o zaman tam olarak yaptıkları black metal' e oturmadığı için (söylediğiniz gibi türler birbirlerinden ince çizgilerle ayrılıyor) onuda çıkarabiliriz :) isterseniz değişiklikleri siz yapın. iyi günler dilerim.. --çağatay 12:00, 6 Ağustos 2006 (UTC)


Pekala. Gothic metali biraz daha inceledim. Daha çok kadın operatik vokaller, synthesizer kullanımı gibi şeylerle öne çıkıyor. Therion gibi gruplar örnek veriliyor. Belli başlı metal sitelerini ziyaret ettim, hala Doom metal diyorlar. Ben de Death (eski), Doom (genel), Dark (genel) olarak bırakmaya karar verdim. İtirazınız varsa değiştirebilirsiniz. İyi günler. --farukahmet | mesaj 15:05, 6 Ağustos 2006 (UTC)

heavy metal kardesligi[kaynağı değiştir]

ben katatonia'yı sadece dark(genel) olarak nitelemeyi cok daha uygun buluyorum.

Death ve Black Metal konularında, sonuna Doom eklemeyi unutuyorsunuz. :D Black/Doom Metal diye de bir tür var ve Dance Of December Souls rahatça bu türe girer.

Stoner Rock kısmında ise, denmek istenen, Katatonia Stoner Rock yapmadı ama o türden etkiler taşıdı. LFDGD'de bu çok belirgindir.

Enslaved 19:00, 27 Nisan 2007 (UTC)