Tartışma:Kıtlık (ekonomi)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ekonomi (C-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ekonomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ekonomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Objektif ve bilimsel bir şekilde yazılmamış[kaynağı değiştir]

Kıtlık ekonomide önemli bir çıkarımdır. Fakat maddenin şu andaki hali pek çok yargı ile dolu ve objektif bir şekilde kıtlık teorisini tanıtmıyor. Eğer teori hakkında eleştirel yorumlara yer verilecekse de, bunun hangi ideolojiler ve teoristler tarafından yapıldığının belirtilmesi gerekir. Vikipedi kendi başına yargılarda bulunamaz. Elimden geldiğince bu kusurları düzeltmeye çalışacağım. --Beyhan 05:54, 25 Mart 2011 (UTC)

Objektiftir ama bilimsel bir şekilde yazılmamıştır[kaynağı değiştir]

"Bilimsel değil" ile "bilimsel şekilde yazılmış değil" arasındaki anlam farkına dikkat çekerek kabul edebilirim ki; evet, bilimsel "şekilde" yazılmamıştır ama bilimseldir. "Kıtlık, kar etmek amacıyla kasıtlı yaratılır." ifadesi, bir hakikatin ifadesidir. Bu da en temel ekonomi bilgilerinden biridir.

1) Kar etmiyorsanız üretmezsiniz. (Üretimin minimum noktası)

2) Yaptığınız üretim, karı azaltıyorsa üretmezsiniz. (Üretimin maksimum noktası)

Kaynak, temel ekonomi kitaplarında mevcut: esneklik analizi, marjinal fayda ve üretici dengesi. Burada kıtlığın nasıl ve ne düzeyde yaratılacağı anlatılmaktadır. Bunlar yorum, yargı veya ideoloji değildir.

Ezber bozduğumun farkındayım ama ders kitaplarında yazılanları olduğu gibi buraya yazarsak burası bir "ansiklopedi" olmaz, ders kitabı olur. SuiGeneris | ileti 13:51, 25 Nisan 2011 (UTC)