Tartışma:Irk (biyoloji)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

tarihi olaylarla alakalı yorum var! Bu imzasız yazı Ozzer (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 06:41, 22 Temmuz 2006

1930'ların ırk anlayışı[kaynağı değiştir]

Moleküler biyolojik analizler siyah-sarı-kara ırk ayırımın son derece yüzeysel olduğunu, Afrika kıtasında yaşıyan kara derili insanlar arasındaki çeşitliliğin Batı Avrupalılarla Uzak Doğulular arasındaki farklılıklardan çok daha büyük olduğunu göstermiştir. Vücut içinde kimyasal anlamda çeşitlilik gösteren pek çok molekül türü, coğrafi farklılıklar göstermektedir, bunların çok azı kişinin dış görünümüne etki eden farklılıklardır. Irkları deri, göz ve saç rengine, kafatası şekline göre tanımlayıp 3 sınıfa ayırmak 1930'lardan kalma kavramlardır. Modern araştırmalar göstermiştir ki insanlar birbirlerinden farklı yüzlerce biyolojik değişkenin her biri için ayrı ayrı farklılıklar göstermektedir, deri, saç ve göz rengi bunlardan sadece birkaçı olup geri kalanlarla bir tutarlılık göstermemektedir. Bu maddenin tamamen yeniden yazılması gerekli.--İnfoCan 19:55, 8 Ekim 2006 (UTC)

Katiliyorum. Pek rezalet bir makale... icinde "irk"in biyolojik bile oldugu yazilmisti... daha neler, social constructionism oncesi hatta civil rights movement oncesi Amerika'sinda bir zamana gitmis gibi pis hissediyo kendini insan... ıyk... Towsonu2003 21:50, 15 Şubat 2007 (UTC)

Bu iddia epey zorlama olmuş. Yani Afrikalıların tipi birbirine benzer, Siz hiç bir afrikalı ile norveçliyi ayırt edemiyor musunuz :) iddianız çocukça ve tamamen komik. İnsanlar renklerine göre ya da kafatası yapılarına göre değil, konuştukları dil ve klan akrabalığına göre ırklara ayrılmıştır. Elbette aynı ırktan olan kişiler, benzer fiziksel özellik gösterecektir (Deri rengi, Yüz mimikleri, Kafatası yapısı vs.). Kuzey Afrikalıların büyük bölümü, orta ve güney afrikalılardan farklı ırka mensupturlar. Kuzey Afrika, Araplara yakın olan semitik halkları barındırır. Fas, Mısır, Tunus, Cezayir vs. buna örnek. Orta ve Güney afrika ise gerçek afrikalı zencileri barındırır. Bunlar başlı başına genel bir ırk ifade eder ve alt ırklara, kollara ayrılırlar. Keza, İranlılar ve diğer Pers çocuğu olan Tacik, Afgan ve Kürtlerde, Avrupa'lı aryanlarla akrabadır, aryandırlar. Anadolu topraklarında yaşayan Türklerin büyük bölümü, genetik olarak orta asya orjinlidir ve anadoluda yaşamayan diğer türklerle beraber (Kırgız, Tatar, Kırım, Azeri, Türkmen, Özbek, Kazak vb.) Moğol topluluklarına akrabadır (Kalmuklar ve diğer Mongol toplulukları). Hepsi bir arada Turani Mongoloid ırkı meydana getirirler. Aynı şekilde Eskimolarda Mongoloid ırkın Kuzey yarımküredeki temsilcisi sayılır. Amerika kıtası ve yeni dünyanın geri kalanı Kolomb keşifleri sonrasında Cermenik ve Latin ulusları tarafından kolonizasyona uğratıldığı için oralarda Hint-Avrupa dilleri konuşulur ve halkı melez bile olsa, ari unsurlar baskındır.88.227.15.232 17:08, 18 Kasım 2012 (UTC)

Tartışmayı biyoloji sayfasında yapmışlar.88.231.220.129 16:27, 21 Şubat 2013 (UTC)

Makalenin tamamen silinmesi ve baştan yazılması gerekiyor. Bu imzasız yazı Blnn (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 08:33, 31 Temmuz 2007

Bu sayfanın silinmesi gerekiyor. Özellikle son satırlardaki bazı ırkların farkını kabul etmek gerekir ama abartmak gerekmez satırları ırkçı bir tutumdur.

İNSAN HAKLARINA AYKIRI, AKTÜEL BİLİMSEL TESPİTLERDEN ÇOK GERİDE![kaynağı değiştir]

Uluslararası bilimsel literatürleri yakından takip edenler, ırk kavramını bu detaylarla tanımlamazlar.

Bu kadar eski ırk tanımı, günümüz teknolojisinin sayfasında aktüelmiş gibi yer almamalı. Irk kavramının tarihsel irdelemesinde dahi, buna benzer bir tanımlama çok daha titiz bir şekilde dile getirilmesi gerekirken, günümüz için antik sayılabilecek bu tanımı aktüelmiş gibi sunmak, ancak düşünceleri bulandırmaya yarar. özellikle genç beyinlerinde bu sayfalardan yararlanmaya çalıştıklarını düşünürsek, mutlaka bu sayfadakilerin silinmesi gerekiyor. Irk kavramını böylesi statik bir bakışla tanımlama, ancak belirli siyasi ideolojilerin propagandalarına argüman sağlamak için işlev görür.

Irk kavramını, 'ırkçı' düşünceden, (yani, bu düşüncenin oluşumundan / dinamiklerinden ve de evriminden bağımsız olarak tanımlamaya çalışmak) çarpık, eksik, en önemlisi böyle bir ideolojik tanımlamayı beraberinde getirir.

Lütfen bu sayfayı silin. Bu kadar hassas bir kavramın tanımı, çok daha titiz ve tarafsız (objektif) olarak incelemelidir.

saygılarımla.

HALLACBu imzasız yazı Hallac (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Siz bilimden bihabersiniz. Irkçılık ile ırkların varlığını kabul etmek farklı şeylerdir. Irkçılık bir ırkın diğerine olan üstünlüğünü savunan görüş, yaklaşım türüdür. Irkların varlığını kabul etmekse bilimin izinde yürümektir. Ne yani sırf sizin keyfinize uymuyor diye bilimsel gerçekleri mi ört-bas edeceğiz :) Bu yaklaşımın yaratılış yanlıları tarafından evrim teorisine yapılan saldırıdan ne farkı kalıyor?

Aryan göçleri sonrasında Hindistan'da Ari bir olgu kalmamıştır, sadece Dil ve Kültür bağlamı dışında dediğimizde. Bu ırkçılık mı oluyor? Tersine Aryanların binlerce sene önce Hindistanda yerleşik olduğunu ve Kavimler göçü ile yer değiştirdikçe Fars, Avrupalı ve Antik Anadolu kollarına ayrıldığını, bu süreç içinde hindistanda ve bağlantılı olan kahve derili halklarda (pakistanlılar ile bangladeşliler vb.) aryan diye bir şey kalmadığını anlatırız.88.227.15.232 17:19, 18 Kasım 2012 (UTC)

biyoloji sayfasında :)88.231.220.129 16:33, 21 Şubat 2013 (UTC)

Bu ne rezalet.[kaynağı değiştir]

95.14.80.240 08:24, 21 Mayıs 2011 (UTC)Elbette ırklarla ilgili bir madde olmalı ama sadece bunlarmı yazmalı. Elbette bu yazının içinde konunun tarihi gelişimini açıklamak maksadı ile bunlarda belirtilmeli ama günümüzde ki son durumun ne olduğu asıl önemli konu. Bu teknolojik mecrada böyle bir madde içeriği kil tabletlerden kalma gibi görünüyor.

Irk kavramı oldukça belirsiz, bu nedenle madde içeriğinin doktora tezi olmamasından gocunmamak gerek.95.7.244.31 00:54, 4 Eylül 2011 (UTC)

Hint-Avrupalılar, Turanlılar, Urallar, Semitler, Afrikalılar, Amerika Yerlileri, Austro-asyatik ırklar (Avustralyaya yakın güney doğu asyadaki) ve Kızılderililer gibi fraksiyonlara ayrılır. :) 88.227.15.232 17:00, 18 Kasım 2012 (UTC)

Saçma.88.231.220.129 16:35, 21 Şubat 2013 (UTC)