Tartışma:Harut ve Marut

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje İslam (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İslam maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İslam kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Mitoloji (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Mitoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Mitoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

harut ile marutun yoldan çıktığını kabul eden hiçbir islami kaynak yoktur. bu ayetin bu şekilde meal ve tefsir edilmesi hatadır. bu iki meleğin, Allahın emri ile sihir öğrettiği umumun kanaatidir.

Tamam, madem itiraz var, konuyu bir inceleyelim. Mdakin 19:54, 3 Ağustos 2006 (UTC)

İtiraz haklı gibi görünüyor, tefsirlerde Harut ve Marut ile ilgili iddia'nın asılsız olduğu belirtilmiş. kaynaklar arasında detaylı bir analiz de var, maddeyi gerekli şekilde düzelttim. Eğer değiştirilmesi gerekir dediğiniz bir yer varsa tekrar inceleyelim. Mdakin

Harut Marut isimlerinin/sözcüklerinin anlamları[kaynağı değiştir]

Bakara Suresi 102.ayette tefsirler, Süleyman Peygamber ile ilgili bölümlerde Kitabı Mukaddes’i referans göstermektedirler. Dolayısıyla “harut ve marut” sözcüklerinin anlamlarına Kitabı Mukaddes’ten ulaşabiliriz.

Kitabı Mukaddes’te geçen Harot/Harod ve Marot/Maroth 
isimlerinin anlamları incelendiğinde Harut Marut; 
korku,üzüntü/ Korkan Üzülen anlamında karşımıza çıkmaktadır.
(Hakimler 7:1)Harod /Harot  (harut)  : hayret,şaşkınlık; korku , korkan
(Mika 1:12)Maroth / Marot (marut) : acı,keder;büyük üzüntü,üzülen


Hakimler 7:1 Yerubbaal –Gidyon- ile yanındaki halk erkenden kalkıp Harot Pınarı’nın başında ordugah kurdular. Midyanlılar’ın ordugahıysa onların kuzeyinde, More Tepesi’nin yanındaki vadideydi.

Mika 1:12 Marot’ ta yaşayanlar kurtulmayı sabırsızlıkla bekliyor. Çünkü Rab’ bin gönderdiği felaket Yeruşalim’ in kapılarına dayandı.

Kurallı cümlenin korunmasını, anlamı verilmeyen sözcüklerin anlamlarıyla yazılmasını, gereksiz korku ve üzüntünün topluma ve bireye verdiği zararın ayet metninde vurgulandığı gibi meale de yansıtılmasını öneriyorum.

Ayette vurgulanan “Şeytanlar”, “Babil” , “Harot ve Marot” sözcüklerinin birbiriyle ilişkisi:

“Şeytanlar” ifadesiyle : Füsun öğretisinin ve İki Melek ile ilgili indirilenlerin Babil Kültürü ile neşet eden birer şeytani öğreti oldukları ;

“Bi Babil” ifadesiyle füsun ve efsanenin Babil Kültürü tarafından yaygınlaşmış oldukları;

Harot-Marot ile de yukarıdaki nedenlerden ötürü bunlarla korku ve üzüntü duyulmasının hem gereksiz hem de zararlı olduğu bilgisi veriliyor.

Ayetteki konu Süleyman’ın Mülkü / Krallığı ile ilgili okunanlar/uydurulanlar olunca İki Melek/Temiz kişi, Süleyman’ın anne ve babası da geniş anlam içinde yerini alıyor. O iki temiz kişi aleyhinde okunanlar (yasak aşk ve aşk uğruna işlenen cinayet) , Babil Esareti /Babil Kültürü etkisiyle, kötü kişiler tarafından uydurulmuştur, şeklinde bir sonuç da çıkıyor.

Ayetin ilerleyen bölümünde bu tip öğretilerin/gereksiz korku ve üzüntülerin hem sosyolojik, hem de psikolojik açıdan sakıncaları ortaya konuyor.