Tartışma:Dev

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Hardaliyem tarafından 2 yıl önce İfade... başlığına
Vikiproje Mitoloji (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Mitoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Mitoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Arabistandaki İskeletler Uydurma[kaynağı değiştir]

Bkz: Dev İskeletler Sayfanın alt kısımlarında haberin uydurma olduğu anlaşılıyor. Dörtbuçuk madde başlığı ile mitoloji olmaz... 14:27, 19 Ocak 2012 (UTC)

Bu bilgiler yanlış[kaynağı değiştir]

Ya da yararlanılan kaynağa göre değişir.

  • Maddedeki anlatım:
Devlere, Semavi dinler olarak inanılan dinler ve diğer eski inançlarda da göndermeler yapılmıştır. Genellikle tasvir aynıdır; ilk insanın yaradılışından evvel yaşamış "Tanrı Oğulları" olarak bilinen ve tanrının insan oğullarıyla ilişkiye giren yedi meleğinden türemişlerdir. Hanok kitabına göre Nuh da doğduğunda bahsi geçen devlerle aynı ozelliklere sahipti.

Kitabı Mukaddes kaynak alınırsa:

Kitabı Mukaddes, Yaratılış Bölüm 6: 1 Yeryüzünde insanlar çoğalmaya başladı, kızlar doğdu. 2 İlahi varlıklar insan kızlarının güzelliğini görünce beğendikleriyle evlendiler. 3 RAB, ‹‹Ruhum insanda sonsuza dek kalmayacak, çünkü o ölümlüdür›› dedi, ‹‹İnsanın ömrü yüz yirmi yıl olacak.›› 4 İlahi varlıkların insan kızlarıyla evlenip çocuk sahibi oldukları günlerde ve daha sonra yeryüzünde Nefiller vardı. Bunlar eski çağ kahramanları, ünlü kişilerdi.

"İlahi varlıklar" ya da "Tanrı oğulları" diğer sözlerle meleklerden bazıları yeryüzüne gelerek kadınlarla evlenirler ve bunların ilişkilerinden ortaya melez bir soy olan "Nefilim"ler çıkar. Bunlar normal insanlara göre dev cüsselidirler. Sayılar 13. bölümdeki "Nefiller" ise bu melezler değildir. Bunlar insan soyudur; ancak, Yeşu ve Kaleb'in dışındaki 10 kişi, bunlar çok uzun boylu olduklarından onları gerçek "Nefilim"lere benzeterek "Nefiller" diye sözederler.

32 Araştırdıkları ülke hakkında İsrailliler arasında kötü haber yayarak, ‹‹Boydan boya araştırdığımız ülke, içinde yaşayanları yiyip bitiren bir ülkedir›› dediler, ‹‹Üstelik orada gördüğümüz herkes uzun boyluydu. 33 Nefiller'i, Nefiller'in soyundan gelen Anaklılar'ı gördük. Onların yanında kendimizi çekirge gibi hissettik, onlara da öyle göründük.››
  • Yanlış: "...ilk insanın yaradılışından evvel yaşamış..."
  • Doğrusu: İnsanın yaratılışından sonra. "Yeryüzünde insanlar çoğalmaya başladı, kızlar doğdu. 2 İlahi varlıklar insan kızlarının güzelliğini görünce beğendikleriyle evlendiler."
  • Yanlış: "...insan oğullarıyla ilişkiye giren..."
  • Doğrusu: İnsan kızlarıyla evlendiler. "...insan kızlarının güzelliğini görünce beğendikleriyle evlendiler."
  • Yanlış: "...yedi meleğinden türemişlerdir."
  • Doğrusu: Sayısı belirtilmemiştir. "İlahi varlıklar" (sayısı belirsiz çoğul ifade)
  • Yanlış: "...Nuh da doğduğunda bahsi geçen devlerle aynı ozelliklere sahipti."
  • Doğrusu: Nuh'un ataları melekler değildiler. İsa'nın soy hattı verilirken bu bilgilere göre Nuh'un soy hattı da verilir: Luka 3. bölüm: "...36 Kenan oğlu, Arpakşat oğlu, Sam oğlu, Nuh oğlu, Lemek oğlu, 37 Metuşelah oğlu, Hanok oğlu, Yeret oğlu, Mahalalel oğlu, Kenan oğlu, 38 Enoş oğlu, Şit oğlu, Adem oğlu, Tanrı Oğlu'ydu." --88.242.219.225 12:50, 6 Eylül 2007 (UTC)

İşler Ve Günler[kaynağı değiştir]

Baş Ozanımıza göre Devler, farklı halklar diye bilirim, hepsi gene birkaç yerrden kopyalanıp Akkimlik ibaresi adına kullanılmış, mesela Nevruz gibi Moğolistanda Ocağın ilk iki haftası kutlanılırken, biz'de 21 Marta dejenerelenmiş. (patos 05:21, 29 Şubat 2012 (UTC))

İfade...[kaynağı değiştir]

"Kesikbaş Destanı'nda Ali, kesik bir kafa ile karşılaşır devam Kuran'ı okuyabilen Ali daha sonra adamın kafasını kesen devi yenmek ve adamı geri getirmek için cehenneme inmek zorundadır." cümlesindeki devam kelimesinin sağladığı anlam açıklanmalıdır. --Hardaliyem (mesaj) 12.47, 26 Mayıs 2021 (UTC)Yanıtla