Tartışma:Baskça

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Fransa (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Fransa maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Fransa kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İspanya (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İspanya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İspanya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Tur-Sakalar,Pela-Sakalar,Eu-Sakalar[kaynağı değiştir]

Atatürk döneminde yaşamış bir tarihçimiz diyor ki, Karadeniz'in kuzeyinde yaşamış ve Türk değilse bile Türk akrabası olarak görülen Saka(İskit) toplumunun, daha sonra bu bölgeden çeşitli yerlere göçtüğü. Bir kısmının Sibirya'ya göçerek, bugünkü Yakutların, diğer adıyla Sakaların ataları olarak yerleştiğini söylüyor. Sonra, batıya doğru da bir göç yaşandığını ve bu göçe katılan Sakaların, Tur-Saka,Pela-Saka ve Eu-Saka olarak ayrıldığını ve batıya doğru göç edip gittiklerini söylüyor. Tur-Sakaların, İtalya'nın kuzeyine yerleşerek Etrüskler olarak bilinen meşhur kavmin ataları olarak orada devlet kurduğunu, Eu-Sakaların da İspanya'ya giderek bugün Bask adıyla bildiğimiz kavmin ataları olarak buraya yerleştiğini yazıyor. Bana çok tutarlı geldi fakat bu kadar değil,

Etrüskler ile ilgili taze bir gelişme yaşandı. Gen analizi yoluyla hangi millete mensup olunduğunu tespit teknolojisi geliştikten sonra İtalya Toskana Üniversitesi "Acaba Etrüskler hangi millete mensup çıkacak ya da bir milletle benzerlikleri var mı?" diyerekten bir gen araştırması yapmışlar. Malzeme olarak Etrüsk kemikleri kullanılmış. 2006 yılında gerçekleşen araştırmanın neticesinde, Etrüsklerin %97 oranında Türk geni taşıdığı tespit edildi. Bu arada, İtalyanlar Etrüsklerin kendi ataları olduğu düşünerek "Atalarımız Etrüskler" anlayışını benimsemiş durumdalar. O da ne! Meğer İtalyanların atası Türklermiş. Bu araştırma Atatürk zamanında yaşamış olan tarihçimizi haklı çıkarıyor ve "Bask dili izole mi?" meselesine araştırma ufku açıyor. --Cihan 06:17, 1 Aralık 2007 (UTC)

Baskça Kelime[kaynağı değiştir]

kelimelerin sayısı biraz fazla olmamış mı? --Ollios 13:20, 16 Eylül 2011 (UTC)