Tartışma:Atasözü

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Dilbilim (Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Dilbilim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Dilbilim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

atasözlerini konuların altına yazmayı düşünüyorum fakat atasözlerinin açıklamaları için ne yapacağız? her atasözünün altına text olarak mı gireceğiz yoksa atsöz için bir link mi yapılacak. A harfini girmeye başladım.--BoZCiN 06:49, 30 Haziran 2007 (UTC)

Açıklamaları, atasözünün hemen altına kısaca (1-2 cümle) parantez içinde eklenebilir diye düşünüyorum. --Metal Militia ileti 07:05, 30 Haziran 2007 (UTC)

Arkadaşlar, çelişkili atasözleri bence yanlış bir başlık. Anlamları birbirlerine zıt değil benzer konulara diğer açılardan bakıştır.

Örneğin; "Her koyun kendi bacağından asılır" ve "kurunun yanında yaş da yanar." örneklerinde birinde, Herkes kendi yaptığı işten sorumludur denilmek istenirken, Zıt olarak verilen ise aslında ona zıt olan değil kötü unsurlardan gelecek zararda suçsuz veya sorumluluğu olmayan kişilerde zarar görür denilmek istenmiştir. Yani burada çelişki yok. Örneğin Allah'ın helak ettiği toplumlarda suçsuz olanlarda da ölenler oldu. Şimdi burada Allah kötülük mü yapmış oldu tabi kide hayır. Ahirette onların mükafatlarını alacağını da bildirmiştir. Sonuç olarak atasözlerimiz de çelişki yok.
"Taşıma suyla değirmen dönmez" ve "damlaya damlaya göl olur" Bu atasözlerinde 1.de bir işin azar azar alet, edavat ve ihtiyaç ile yapılamayacağını söylerken, Diğer atasözü sabır ile ilgilidir.
"Zorla güzellik olmaz" ve "zora dağ dayanmaz". Bu atasözlerinde 1.de zorla insanlara bir şey yaptırmak yanlıştır denilirken, 2.de kararlılığın (Örneğin; "Fatih'in İstanbul'u fethi.") önemini vurgulamıştır.
"Derdini söylemeyen derman bulamaz" atasözü kişileri dertlerini dostlarıyla paylaşmaya teşvik ederken "Sırrını verme dostuna o da söyler dostuna" Bu örnekte ise 1.de açıkça derdi çözmek için sırrını açıkla diyor ama doğru adama. 2.de ise sırrı vericeğin adamı doğru seç demek istiyor.
"Biri yer biri bakar; kıyamet ondan kopar" atasözü kişileri yoksul kimselere yardım etmeye teşvik ederken "Aç yanından kaç" atasözü bunun tersini öğütlemektedir. 1.de "Komşusu Açken tok yatan bizden değildir." anlayışı vurgulanırken, 2.de Açtan kasıt açgözlü, sonrada görme diye tabir ettiğimiz insanlar kastedilmektedir. Saygılar..--Aguzer (mesaj) 11:06, 4 Ekim 2012 (UTC)