Tartışma:Argumentum ad ignorantiam

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Felsefe (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Felsefe maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Felsefe kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

örneğin yanlış olduğunu düşünüyorsanız lütfen silmeden belirtiniz. Tembelejderha 19:56, 10 Mart 2006 (UTC)

ispatlama mecburiyeti safsatası?[kaynağı değiştir]

Makalede şöyle yazıyor:

Türk yazarlardan Alev Alatlı'nın Safsata Kılavuzu'nda "ispatlama mecburiyeti safsatası" olarak tanımlanır.

Bence burada bir yanlışlık var. İspatlama mecburiyeti denilen şey Burden of proof'tur. İkisi farklı şeyler.

"İspatlama mecburiyeti" (burden of proof) ve "argument from ignorance" ayrı kavramlar. Birincisi hukuki bir kavram ve genel olarak "ispatlama mecburiyeti iddia makamına aittir, savunmaya değil" ifadesinden anlaşılacağı şekilde kullanılır. İkincisi ise "uzaylıların olduğunun ispatlanamaması, olmadığının kanıtıdır" ifadesinden anlaşılabilecek mantık hatasını tanımlamakta kullanılır. --Abuk SABUK 19:41, 19 Eylül 2007 (UTC)

Ancak Alev Alatlı tarafından iki kavramın birleştirilmesi ve "ispatlama mecburiyeti safsatası" denmesi bence pek isabetli değil. Birinci neden bu kavramlar tamamen farklı anlamlara sahipler. İkinci neden, "argumentum ad ignorantiam" tabiri illa Türkçeleştirilecek ise "Bilgisizlikten kaynaklanan argüman/fikir/iddia" olması daha uygun olur. --Abuk SABUK 19:52, 19 Eylül 2007 (UTC)

konu alev alatlı nın kitabı üzerineymiş gibi duruyor. alev alatlı nın kitabı ayrı başlık altında incelenmeli. bu sayfada ise sadece alev alatlı nın kitabının incelemesine link verilmeli.