Tartışma:302

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Takvim (Taslak-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Takvim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Takvim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

İzolasyon Çeşitleri[kaynağı değiştir]

Tartışma:302/Bu satırı değiştirmeden bırakın Çatı izolasyonu Evlerimizi ısıtmak kadar, sağladığımız ısıyı korumak için izolasyon yaptırmak da bir zorunluluktur.Çünkü yaşam mekanlarımızı sıcak tutmak için sıcaklığın dışarı sızmasını engellememiz gerekir.Dışarıdaki soğuk havanın içeri girmesini de engellemek için bazı işlemler yapmak veya yaptırmak gerekir.

Yapılan bu işlemler hem sizin uzun vadede ekonominize katkı sağlarken gelecek nesillere de enerji tasarrufu sağlar.Isınmak için gereğinden fazla enerji sarfetmemiş olursunuz.Binalar temel yalıtımı yapılarak inşaa edilirse zeminden gelen yer altı suları ve yağmur suları binanızı aşındırmaz.Böylece binalarınız yıllar boyu dayanıklı olarak yerinde kalır.Temelden aşınmaya başlayan binalar temel izolasyonu yapılmadığı sürece depreme ve herhangi bir sarsıntıya karşı dayanıklılığını yitirir.

Dış cephe mantolama ise binanızın çevresini hava şartlarına karşı korur.Yaptığımız mantolama uygulamaları yağmur, kar gibi hava şartlarına karşı binanın aşınmasını engellerken dışarıdaki soğuğun içeri girmesini de engelleyerek kolay ısınmanızı ve ısının korunmasını sağlar.Bu sebeple yeni yönetmeliklere göre binaların çatı ve dış cephelerinin izolasyon uygulamalarının yapılması zorunlu kılınmıştır.

Su izolasyonu

Yapıların sudan ve zararlı etkilerinden korunması için suyun yapıların dışında tutulması ve havuzlar, içme suyu depoları, göletler vb. yapılarda ise suyun yapı içerisinde tutulması için yapılan işlemlere "su yalıtımı" denir.

Yapılara zarar veren en önemli etkenlerden birisi de sudur. Binalarımıza nüfuz eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında betonun bozulmasına, çatlamasına ve betonarme içindeki donatının paslanarak taşıma kapasitelerinin düşmesine yol açar. Yapılarımız; yağmur, kar, toprağın nemi, binanın inşa edildiği zemindeki yer altı suyu gibi dış kaynaklı suya ve banyo, lavabo vb. ıslak hacimlerde iç kaynaklı suya maruz kalır.

İnsanların konforlu bir yaşam sürebilmeleri; 20-22°C sıcaklık ve yüzde 50 bağıl nem değerine sahip olan ortamlarda mümkün olabilir. Kış aylarında dış ortam sıcaklıkları 20°C'nin oldukça altında seyreder. Yaz aylarında ise hava sıcaklıkları 20°C'nin oldukça üstündedir. Isıl enerji; yüksek sıcaklıklı ortamdan düşük sıcaklıklı ortama transfer olur. Bu nedenle yapılarda; kışın enerji kayıpları, yazın ise istenmeyen enerji kazançları meydana gelir.

ISI izolasyonu

Yalıtım Komisyonu tarafından hazırlanan "Bina ve Tesisatta Isı Yalıtımı Genel Teknik Şartnamesi" içerisinde, 08 Mayıs 2000 tarihinde yayımlanan "Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği" kapsamında bulunan uygulama detayları ve bu detaylarda kullanılacak malzeme tanımları verilmektedir

Ses İzolasyonu

Yaşadığımız konut, okul, işyeri vb. binalar ile çevreyi istenmeyen seslerden yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden korunmak; kayıt stüdyoları, sinema, konser salonu vb. mekanları istenmeyen seslerden yalıtarak gerekli kullanım koşullarını oluşturmak; jeneratör, hidrofor, kalorifer vb. gürültülü mahalleri yalıtarak çevreye yaydıkları gürültüyü azaltmak amacı ile yapılan uygulamalara "ses yalıtımı" denir.

İstenmeyen ve rahatsızlık hissi uyandıran seslere gürültü denir. Ses yalıtımı; yaşanan ortamı istenmeyen seslerden yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden korunmak, gürültülü alanlardan çevreye yayılan sesi azaltmak ve sinema, kayıt stüdyosu gibi mekanlarda uygun kullanım koşulları oluşturmak amacı ile yapılan uygulamalardır.

Yangın İzolasyonu

Evlerdeki her tür mobilya, perde, duvar kağıdı gibi eşyaların tümü yanıcıdır. Yangınlar için gereken oksijen ise havada bulunur. Sönmemiş bir sigara, elektrik kontağı, güneş ışınları, soba ve ocak gibi ısı kaynakları, bazı kimyasal tepkimeler ve sürtünmeye bağlı olarak ortaya çıkan ısılar ile yanıcı maddelerin herhangi bir şekilde tutuşma sıcaklığına gelmesi yangının başlamasına neden olur.

Yanıcı maddelerin ve oksijenin hayatın vazgeçilmez birer parçası olduğu düşünülürse ve yanıcı maddeleri tutuşturabilecek enerjiyi sağlayabilecek teknolojik aletlerin çevremizi sardığı göz önüne alınırsa, aslında yaşanılan mekanlarda yangın çıkma olasılığı sanıldığı kadar düşük değildir. Yangınların zararlı etkilerinin sınırlandırılmasına yönelik, can ve mal güvenliğini sağlayıcı yapısal önlemlere "yangın izolasyonu" denir.

[1]

  1. ^ http://www.demirciizolasyon.com