Tartışma:İlgi zamiri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Madde kapsamı-madde adı[kaynağı değiştir]

Mevcut haliyle madde adında ciddi sorun var. Zamir nasıl ekleşiyor? Bu madde +ki ekini anlatıyorsa, bu ek, aitlik ekidir. Bir de "erki"den gelen "ki" var. Karışmış gibi. Bilimsel ölçütle bakmak gerek. taglıgalpileti 17:48, 16 Aralık 2013 (UTC)

  • Sorun, hatalı olarak, pek çok kaynakta -ki ekinin zamir olduğunun belirtilmesinden kaynaklanıyor. Oysa ki zamir olan sadece "ek" değil, sözcüğün tamamı. Yani "seninki" sözcüğünde sadece "-ki" zamirdir derseniz, "senin-" kısmının ne olduğunu izah edemezsiniz.--Abuk Sabuk 23:02, 16 Aralık 2013 (UTC)
Sorun Vikipedi dil bilgisi maddelerinin bazılarının seviyesi gibi görünüyor. Sizin bu konularda katkılar sunduğunuzu yakından biliyorum. Dolayısıyla farkındasınız, anlatmak kolay. Benim zamanım tam olarak bu kısımlara girmeme şimdilik pek izin vermiyor. Ancak kaynaştırma ve bu konuda müdahalesiz duramadım. Dil bilgisi maddelerinin mutlaka akademik, bilimsel düzeye çekilmesi şart. Yani masal anlatmamalı bu maddelerimiz. Bilimsel veri sunmalı. Kaynaklarıyla, açıklamalarıyla... Zamir konusunda ise, dediğiniz gibi, bazı kaynaklardan bu madde adına bulaşmış bir sorun var. Ancak bakmak gerek bu kaynaklara. İçlerinde "üniversiteye veya bir kuruma hazırlık" kitapları dışında bir kaynak var mı? Çünkü siz de takdir edersiniz ki, bu ortaöğretim eğitim kitaplarının dil bilgisi kısımlarında ezber ve bilim dışı bir üslup hakim, maalesef. Ben bir eğitimci değilim, dil alanında çalışma yapan bir akademisyenim ancak, bu hataları arkadaşlarımız sebebiyle duyuyor, görüyorum. Oysa zamirin kelime anlamı belli; "(I) a. db. Kişi, dönüşlülük, gösterme, soru ve belirsizlik kavramları vererek varlıkların yerini tutan söz, adıl"(TDK). Bu maddede +ki aitlik eki anlatılıyor gibi görünüyor. Dolayısıyla madde adını Aitlik eki yapmak gerek. taglıgalpileti 19:53, 17 Aralık 2013 (UTC)
  • Aitlik eki maddesini açtım. İlgi zamiri maddesi kalmalı bence, zira aynı konuyu anlatmıyorlar.--Abuk Sabuk 22:25, 17 Aralık 2013 (UTC)
Tamam, elinize sağlık. O halde bu maddeyi de zamir konusu yapsamında düzenlemek kalıyor. "İlgi zamiri" veya diğer adlandırmasıyla "aitlik zamiri" olarak... taglıgalpileti 07:52, 19 Aralık 2013 (UTC)