Tartışma:Örnekleme (istatistik)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yazdiklarima olan ilginiz icin tesekkurler ama bu degisme uygun olmamis. Altkestirim saglamaz. Kestirim sozcugu oz Turkce olarak tahmin sozcugune esittir. Burada alt-set, matematiksel bicimli olarak, alt grup anlami vardir. Onun icin bu degistirmeyi geri aliyorum. noyder 10:50, 28 Mayıs 2008 (UTC)

Degistirilen madde[kaynağı değiştir]

Bu madde tumuyle degistirilmis. Benim daha once Vikipedia prensiplerine uygun olarak yapmis oldugum eklerle ortaya cikan madde bu acayip metinle tumuyle degistirilmis. Bu madde degistirilmesi her gorunusuyle hatali bir seklide yapilmis ve oraya atilan yeni madde Vikipedi kurallarina tamamiyle aykiri. Maddenin yeni seklinde bir universite kitabi oldugu gibi scan (makanik kopya) edilmis ve hic bir sey elden gecirilmeden konulmus.

Bunun bircok hatalari var; en onemlilerini sayalim:

  • Metin oldugu gibi verilmis. Tek bir paragraf halinde. Minaresi calinmis ama kilifi uygun degil!
  • Bu kopya edilip konulan kitabin telif hakki da hic gosterilmemis. Ben bu telif hakkinin alinmadigina inanmaktayim. Cunku telif hakkinin commons oldugunu gosteren tek bir nisane yok. Bu metin bir Anadolu Universite hocasinin ders kitabi ve kitap yazarinin; universitenin ve bastiranin telif haklari hice sayilmis. Bu yanlis bir is olmaktan cikip kanunen hukuksuzluk. Daha agir soylemek istemiyorum ama bir baskasinin kitabini buraya koymak her anlami ile hukuksuz bir is. Eger telif hakki varsa bu belirtilsin. Vikedia'ya hukuksuzlugu kabul etmemelidir.
  • Bu tek bir istatistik kitabi icin telif hakki 'commons' ise, bu sefer bir tek kitabin iceriginin bu ansiklopedide yeri yok. Ayrica Vikpedia kitabligi var; ayrica universite ders kitaplari icin ozel Viki yeri var. Eger telif hakki varsa bu kitap oraya konulmali; burada ansiklopedide bulunmamali.
  • Vikipedi tek bir kisinin mali degil. Neden yazari bilinen tek bir ders kitabi icerigi Viki maddesi oluyor? Bu da hatali..
  • Vikipedia maddeleri icin hic uygun sekilde degil. Vikipedia maddeleri icin uygun olan belli usuller ve sekiller var. Bunlara hic uymamakta.
  • Icinde bulunan terimlerin baska maddelerle tek bir baglantisi yok. Bu Vikipedia prensiplerine tumuyle aykiri. Vikipedia'da maddeler baglantili olmasi gerekir.
  • Diger Vikipedilerle baglanti da kurulmamis.

Onemli buldugum eksikleri daha eksiklikler de cok. Onun icin bu son metni degistirip daha onceki metni geri getiriyorum.noyder 16:45, 4 Nisan 2009 (UTC)