Tarana burke

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tarana Burke
Mezun olduğu okul(lar)Alabama Eyalet Üniversitesi
Auburn University at Montgomery (BA)
MeslekAktivist
Resmî siteMeToo Movement – official website

Tarana Burke, (12 Eylül 1973; The Bronx, New York) Amerikalı aktivist.

Burke, küçük yaşlardan itibaren aktivizm ve toplum örgütlenmesi için bir tutku geliştirdi. 1980'lerin sonunda, 21st Century adlı gençlik gelişimine odaklanan bir organizasyona katıldı. Bir genç olarak başlayan Burke, konut eşitsizliği, ırk ayrımcılığı ve ekonomik adaletsizlik gibi konularda kampanyalar yürüttü ve girişimler başlattı. Aktivizm tutkusundan güç alarak, örgütlenme becerilerini daha da geliştirmek için Tarihsel Olarak Siyahi bir Üniversite (HBCU) olan Alabama Eyalet Üniversitesi'ne gitmeye karar verdi. Burke'ün savunuculuğu ve liderliği üniversite kariyeri boyunca devam etti.

Mezun olduktan sonra 21st Century için çalışmak üzere Alabama, Selma'ya taşındı. Burke, bu kuruluşla çalışırken, cinsel şiddet ve tacizden kurtulan birçok beyaz olmayan genç kadınla karşılaştı. Aynı zamanda cinsel tacizden kurtulan Burke, bu genç kadınlarla özdeşleşti ve çabaları onları desteklemeye yöneldi. Beyaz olmayan genç kadınların hikâyelerini paylaşmaları için kaynak, destek ve güvenli alanlar sağlamanın yollarını bulmaya başladı. 1996'da Burke, üzerinde derin bir etkisi olacak genç bir kadınla karşılaştığında bir gençlik kampının yöneticisi olarak çalışıyordu. Kampta tüm kızların katıldığı bir bağlanma seansı düzenledikten sonra, genç bir kadın Burke ile cinsel istismara uğraması hakkında özel olarak konuşmak istedi. Burke o anda tam olarak karşılık veremese de, bu karşılaşma on yıl sonra yarattığı 'ben de' Hareketinin temeli olacaktı.

Beyaz olmayan genç kadınlara odaklanmaya devam etti ve Jendayi Aza adlı kızlar için Afrika merkezli bir Rites of Passage programının kurucu ortağı oldu. Bu program, 2007'de kurulan kar amacı gütmeyen JustBe, Inc.'e dönüştü. Bu organizasyon, benzersiz programlama ve atölye çalışmaları aracılığıyla genç Siyah kızları güçlendirmek ve teşvik etmek için oluşturuldu. JustBe, Inc. toplum üzerinde muazzam bir etkiye sahipti ve program Alabama, Selma'daki her devlet okulu tarafından benimsendi. Kısa bir süre sonra 'Ben de' Hareketi doğdu. Beyaz olmayan genç kadınların hikâyelerini paylaşmalarının bir yolu olarak yaratılan Burke, "empati yoluyla güçlenme" fikrini desteklemek için "ben de" ifadesini kullanmaya başladı. Kampanyası yalnızca iyileşmeyi kolaylaştırmak için tasarlanmamıştı, aynı zamanda hayatta kalanları renkli topluluklarda çalışacak şekilde eğitmek istiyordu. Burke, 'ben de'yi geliştirirken kar amacı gütmeyen sektörde çalışmaya devam etti. Philadelphia'da Art Sanctuary adlı bir Siyahi sanat organizasyonunun Genel Müdürü olarak görev yaptı. Aynı zamanda, yetersiz hizmet alan gençler için tasarlanmış topluluk programları oluşturduğu Kara Kuşak Kültür Sanat Merkezi'nin İcra Direktörüydü.

Alabama, Selma'da Burke, Ulusal Oylama Hakları Müzesi ve Enstitüsü'nde küratöryel danışman ve özel projeler direktörü olarak çalıştı. Bu müzedeyken, Selma Oy Hakkı Mücadelesini anmak için her yıl düzenlenen Selma Köprüsü Geçiş Jübilesinin düzenlenmesine yardım etti. Burke'ün çalışması, ona 2014 yılında Ava DuVernay'in ödüllü filmi Selma'da danışmanlık pozisyonu kazandırdı. Birkaç yıl sonra, Burke'ün çalışmaları tekrar ilgi odağı oldu. 2017 Harvey Weinstein cinsel taciz skandalı sırasında Burke'ün hashtag'i #metoo viral oldu. Dünyanın her yerinden insanlar, hareketle uyum sağlamak için bu ifadeyi sosyal medya hesaplarında yayınlamaya başladı. Bu destek artışının ardından Burke küresel bir lider haline geldi ve cinsel şiddet etrafında daha geniş bir tartışmanın başlamasına yardımcı oldu. Pew Araştırma Merkezi'ne göre, sadece bir yıl içinde #metoo hashtag'i yalnızca Twitter'da 19 milyondan fazla kullanıldı. 2017'de TIME Dergisi, Burke'ü ve diğer "Sessizliği Bozanları" Yılın Kişisi seçti. Hemen ertesi yıl 75. Altın Küre Ödülleri'ne aktris Michelle Williams'ın konuğu olarak katıldı. Burke, çalışmaları nedeniyle uluslararası alanda kutlandı ve ülke genelinde konuşma yapması için davet edildi. 2019'da Avustralya'nın Sidney kentinde Sidney Barış Ödülü'nü kazandı. Burke şu anda Brooklyn, NY'de Girls for Gender Equity Kıdemli Direktörü olarak görev yapıyor. Ayrıca sık sık sosyal yorum yapması istenir ve diğerleri arasında Teen Vogue, Colorlines, Mic, BK Nation, Glamour, Ebony, Essence, The Source ve The Root'ta yayınlandı. Burke şu anda kızıyla birlikte New York'ta yaşıyor.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ainura Sagyn". Grace Hopper Celebration (İngilizce). 13 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2023.