Tanrıdoğuran'ın Şefaati Yortusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şefaat İkonası, 19. yüzyıl, Rusya

Tanrıdoğuran'ın Şefaati veya Pek Kutsal Hanımefendi Ebedi Bakire Meryem Ana'nın Koruması, Doğu Ortodoks ve Bizans Katolik Kiliselerinde 1 Ekim'de (Jülyen takvimi : 14 Ekim) kutlanan, Meryem Ana'nın Hıristiyan bayramıdır. Yortu, Theotokos'un şefaatleri aracılığıyla inananlara sağlanan korumayı kutlar ( lafzen . Tanrı'nın Annesi, Meryem Ana'nın bir unvanıdır).

Pokrov'dan bu günün önemine dair bir ikona
Meryem Ana'mızın elbisesini gösteren ikona. 17. yüzyılın ortaları, Ukrayna.

Meryem Ana'mızın mucizevi bir şekilde biz insanlara görünmesi, cübbesi, peçesi ve kemerinin bir kısmının Filistin'den Konstantinapolis'teki Vlaherna Kilisesi'ne nakledilmesinden sonra oldu.

Onuncu yüzyılın ortalarında, 1 Ekim Pazar günü, kilise Gece Dua Nöbeti esnasında imanlılarla dolup taşıyorken Mesih'e Divane, Aziz Andreas (yortusu 2 Ekim) nöbetin dördüncü saatinde bakışlarını göğe yönlendirdi. Gözlerine inanamıyordu, Kutsal Hanımefendi'miz Tanrıdoğuran Meryem bulutların üzerinde bu tarafa gelmekteydi. Parıldıyordu ve Azizler Zümresi de ona eşlik etmekteydi. Vaftizci Yahya ve İlahiyatçı Yuhanna da yanındaydı.

Kutsal Bakire, dizlerinin üstüne çöktü ve Hristiyanlar için gözyaşları içinde dua etti. Piskopos Tahtı'na yanaştı ve duasına burada devam etti. Duasını bitirdikten sonra yüzünü örttüğü peçeyi kaldırıp, o kilisedeki imanlıların üstüne örttü ve onları korudu. Göksel ihtişamı göz kamaştırıyordu.

Aziz Andreas titremekteydi ve yanında duran müridi Epifanios'a şöyle sordu: "Biraderim, Kutsal Tanrıdoğuran'ın tüm dünya için dua ettiğine sen de şahit misin?" Epifanios onu yanıtladı: "Şahidim, muhterem Pederim, hayran kaldım."

Tanrı'nın Kutsal Annesi, Rab İsa Mesih'ten, Pek Kutsal İsmi ve Şefaati hürmetine duaları kabul etmesini şu sözlerle niyaz etti: "Ey Göksel Hükümdar, Sana benim vasıtamla ya da vasıtam olmadan yalvaran her kulunu huzuruna kabul buyur. Bu ikonama gelenleri eli boş çevirme."

Aziz Andreas ve öğrencisi Epifanios, Tanrı'nın Annesi'nin duasına nail oldular. Uzun bir süre o parıltıyı kilisenin çevresinde hissettiler. Gerçekten de mucizevi bir ışıltı var idi. O gittikten sonra ardında ziyaretinden kalan zarafeti konuşuldu. Her yıl bu gün, Vlaherna Kilisesi'nde Meryem Ana'mızın mucizevi görünümü anılır. 12. yüzyılda Rusya'da bu olaya adanmış kiliseler inşa edilmeye başlandı. 14. yüzyılda Rus Hacı, Katip İskender rüyasında bu ikonayı görmüştür.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Protection of our Most Holy Lady the Mother of God and Ever-Virgin Mary". Lives of the Saints. Orthodox Church in America. 1 Ekim 2000. 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2023.