Tamsayı Dizilerinin Çevrimiçi Ansiklopedisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çevrimiçi Tam sayı Dizileri Ansiklopedisi (OEIS), tamsayı dizilerinin çevrimiçi bir veritabanıdır. AT&T Laboratuvarlarında araştırma yaparken Neil Sloane tarafından oluşturuldu ve bakımı yapıldı. 2009 yılında OEIS'in fikri mülkiyetini ve barındırma hakkını OEIS Vakfı'na devretti.[1] Sloane, OEIS Vakfı'nın başkanıdır.

OEIS, hem profesyonel hem de amatör matematikçilerin ilgisini çeken tam sayı dizileri hakkındaki bilgileri kaydeder ve geniş çapta alıntılanır. Nisan 2023 itibarıyla 360.000'den fazla dizi içermektedir[2] ve bu da onu türünün en büyük veritabanı yapmaktadır.

Her giriş, dizinin ana terimlerini, anahtar kelimeleri, matematiksel motivasyonları, literatür bağlantılarını ve daha fazlasını içerir; buna bir grafik oluşturma veya dizinin müzikal bir temsilini çalma seçeneği de dahildir. Veritabanı anahtar kelimeye, alt sıraya veya 16 alandan herhangi birine göre aranabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Transfer of IP in OEIS to the OEIS Foundation Inc". 6 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2010. 
  2. ^ "The On-Line Encyclopedia of Integer Sequences (OEIS)". 10 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]