Talihin Böylesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Talihin Böylesi
La chispa de la vida
YönetmenÁlex de la Iglesia
Yapımcı
  • Andres Vicente Gomez
  • Ximo Perez
YazarRandy Feldman
Oyuncular
MüzikJoan Valent
Görüntü yönetmeniKiko de la Rica
KurguPablo Blanco
Stüdyo
  • Al Fresco Enterprises
  • Trivision
  • La Ferme Productions
  • Double Nickel Entertainment
Çıkış tarih(ler)i30 Kasım 2011 (2011-11-30) (İspanya)
Süre95 dakika
Ülke İspanya
Dilİspanyolca
Hasılat529 bin dolar[1]

Talihin Böylesi (İspanyolca: La chispa de la vida, İngilizce: As Luck Would Have It) Álex de la Iglesia'nın yönettiği 2011 tarihli İspanya yapımı filmdir. Filmin başrollerinde José Sánchez Mota ve Salma Hayek yer alıyor.

Talihin Böylesi, 30 Kasım 2011'de İspanya'da gösterime girdi.[2] 2012 Berlin Uluslararası Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı.[3] Film ayrıca 2012 Tribeca Film Festivali'nde gösterildi.[4]

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski bir reklam yöneticisi olan Roberto Gómez birkaç yıldır işsizdir. Mutlu bir evliliği olmasına rağmen bunalımdadır ve ailesini yüzüstü bırakmış gibi hissediyordur. Eski bir iş ortağı ve arkadaşı Javier Gándara ile işe alma mülakatı nedeniyle buluşmak için evden çıkarken eşi Luisa onu neşelendirmeye çalışır. Roberto mülakat yerine vardığında eski iş arkadaşları ona mesafeli ve soğuk davranır. Gándara ona işe almak için uygun pozisyon olmadığını söyler ve Roberto kederli bir şekilde oradan ayrılır. Karısının balayını geçirdikleri otelde tatil yapmak istediğini hatırlar ve o otele öylesine bakmaya karar verir. Ancak otele vardığında orasının artık müze ve önemli bir arkeolojik kazı alanı olduğunu öğrenir. Müzede önemli bir basın toplantısı yapılmaktadır. Roberto etrafı dolaşırken müzenin güvenlik görevlisi Claudio onu görür ve Roberto paniğe kapılır. Kaçarken yanlışlıkla yüksek mesafeden aşağıya düşer.

Roberto kafasını hareket ettiremediğini fark ettiğinde, Claudio ona kafatasının arkasına bir kazık saplandığını söyler. Claudio yardım getirmek için gider. Belediye Başkanı Alcalde ve müze müdürü Mercedes, kaçınılmaz medya çılgınlığını ertelemeye çalışırlar, ancak muhabirler, arkeolojik kazıdan daha büyük bir hikâye olduğunu anladıklarında hevesle Roberto'nun yanına inerler. Söylentiler ve spekülasyonlar basında yayılmaya başlar ve Roberto'nun kazası intihar girişimi olarak haber yapılır. Roberto, Luisa'yı arar. Acil tıp teknisyeni daha fazla hasara neden olmamak için Roberto'yu hareket ettirmez. Onu hareket ettirme sorumluluğunu kimse üstüne almadığı için Dr. Velasco'yu çağırırlar. Velasco da Roberto'yu hareket ettirmeyi reddeder. Mercedes ve Alcalde, kariyerlerine zarar vermeden durumu nasıl çözeceklerini tartışırlar.

Ailesinin geçimini sağlayamadığı için Roberto, bu durumdan mümkün olduğunca çok para kazanmak için yararlanmaya karar verir. Johnny adında bir menajer tutar ve ikisi ürün yerleştirmeleri yaparlar ve özel röportaj satmaya çalışırlar. Luisa, kocasının planlarına karşı çıksa da, onu bu işten vazgeçiremez. Johnny, medya yöneticisi Álvaro Aguirre'nin ilgisini çekmeyi başarır, ancak Aguirre, hastanede yapılacak röportajın değersiz olacağını düşündüğü için sadece Roberto arkeoloji alanında kalırsa Johnny'nin istediği parayı ödeyeceğini söyler. Aguirre ölümünden sonra yayınlanacak bir röportaj için birkaç milyon avro teklif eder, ancak Johnny onu ölümü garanti olmadan parayı yatırmaya ikna edemez. Luisa, Roberto'nun mali konulara çok fazla zaman harcadığından ve ailesiyle konuşmaya yeterince zaman ayırmadığından endişelenir; ısrarı üzerine çocuklarını arar ve kendisini ziyaret etmelerini ister.

Mercedes, kızağı kesmeye başlar ancak kesme işleminin Roberto'yu daha da yaralayacağını anladıklarında Mercedes işi yarıda bırakır. Dr. Velasco, başka bir doktorla görüştükten sonra ameliyatı arkeoloji alanında yapmaya karar verir. Ameliyattan önce Johnny, Luisa'ya yaklaşır ve ona ölümünden sonra yayınlanacak röportaj teklifini anlatır. Öfkelenen Luisa Johnny'yi menajerlikten kovar ve Roberto'ya tekrar yaklaşırsa ona saldırmakla tehdit eder. Luisa'nın Johnny'yi kovduğunu bilmeyen Roberto, Luisa'ya Johnny'nin kaydettiği ilerlemeyi sorar. Roberto'yu üzmek istemeyen Luisa, ona Johnny'nin yüz binlerce avroluk bir sözleşme imzaladığını söyler. Sonunda ailesinin geçimini sağladığı için mutlu olan Roberto, Luisa tarafından özel olarak seçilen yerel televizyon muhabiri Pilar Álvarez'e içten bir röportaj verir. Roberto röportajın yayımlanacağını sanmaktadır. Álvarez, röportajın kasetinin milyonlarca avro para ettiğini bildiği halde önceden söz verdiği gibi kaseti saklaması için Luisa'ya verir.

Roberto'nun kafası kızaktan ayrılır ve Roberto yakınlarda kurulan ameliyat alanına alınır. Bir süre sonra Dr. Velasco gelir ve üzüntüyle Roberto'nun ameliyat sırasında öldüğünü söyler. Etrafta toplanan kalabalık ağlamaya başlar. Aguirre müzeye gelir ve Luisa'ya kaset için bizzat kendisi birkaç milyon avro teklif eder, ancak Luisa teklifi sessizce ve öfkeyle reddeder.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol
José Sanchez Mota Roberto Gomez
Salma Hayek Luisa Gomez
Blanca Portillo Mercedes
Juan Luis Galiardo Alcalde
Fernando Tejero Johnny
Manuel Tallafe Claudio
Santiago Segura David Solar
Antonio Garrido Dr. Velasco
Carolina Bang Pilar Alvarez
Eduardo Casanova Lorenzo
Nerea Camacho Barbara
Joaquin Climent Javier Gándara
Juanjo Puigcorbé Álvaro Aguirre
Nacho Vigalondo Martin

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "LA CHISPA DE LA VIDA". Box Office Mojo. 17 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  2. ^ Larrauri, Eva (30 Kasım 2011). "Álex de la Iglesia presenta en Bilbao su nueva película". El Pais (İspanyolca). 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  3. ^ Smith, Nigel M. (19 Aralık 2011). "Berlin Announces 10 Titles and 7 Jury Members, Including Jake Gyllenhaal and Charlotte Gainsbourg". Indiewire. 4 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  4. ^ Cox, Gordon (25 Nisan 2012). "IFC Midnight finds 'Luck'". Variety. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]