Take That: For the Record

Vikipedi, özgür ansiklopedi
TAKE THAT : For The Record
Take That video albümü
Yayımlanma22 Nisan 2006
Kaydedilme2005
TarzBelgesel
Süre170 dakika
Dilİngilizce
ŞirketBMG
YapımcıBack2back productions
Take That kronolojisi
'Never Forget - The Ultimate Collection
(2005)

({{{önceki_albüm_yılı}}})
Take That : For The Record
(2006)

({{{bu_albüm_yılı}}})
'TAKE THAT : The Ultimate Tour
(2006)

Take That: For The Record, Britanyalı müzik grubu Take That'i konu alan bir belgesel. Grubun resmi olarak dağıldığı tarihten 10 yıl sonra (2005) yayımlanmıştır.

Genel bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Take That: For The Record, grubun 1996 tarihinde parçalanmasının ardından yayımlanan ilk belgesel olmuştur. 17 Kasım 2005'te piyasaya sürülen yapım[1] altı milyonu aşkın bir izleyici kitlesine ulaşmıştır.[2]

Take That'in dağılışının 10. yıldönümüne rastlayan belgeselde grubun tüm üyeleri bir araya gelmiştir. Yapım, Howard Donald'ın "Speak Without Words" adlı yayımlanmamış teklisini içine alan 100 dakikalık bir bölüm de içermektedir.[3] Albüm, Back2back productions adlı yapım şirketine "En İyi Sanat Belgeseli" dalında Grierson Ödülü kazandırmıştır.[4]

Belgeselin televizyonda yayınlanmasının ardından Take That bir açıklama yaparak grubun bir turneye çıkacağını duyurmuştur.[2] Ultimate Tour 2006 adlı bu turnede kaydedilen görüntüler "Take That: The Ultimate Tour" adıyla yayımlanmıştır. Belgeselin DVD sürümü Nisan 2006'da piyasaya çıkmıştır.[5]

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Belgesel, her grup üyesinin Nigel Martin Smith tarafından nasıl keşfedildiğini anlattığı bir bölümle başlamaktadır. Nigel, Gary Barlow tarafından yazılan "A Million Love Songs" adlı şarkının onda bir grup kurma düşüncesi yarattığını söylemiştir.

Grup üyeleri ilk yıllarını değerlendirirken "Do What You Like" adlı ilk teklilerine ilişkin yorumlar da yapmıştır. Grubun, "Promises" adlı teklilerinin müzik listelerinde üst sıralara çıkmasını heyecanla karşılayışına ilişkin görüntüler de belgeselde yer almaktadır.

Gary, "Pray" adlı teklilerinin ülke çapında tanınmalarına yardımcı olduğunu belirtmiştir. Grubun hayranları dünyanın Take That çevresinde döndüğünü dile getirirken özel korumalar, grup üyelerini halkın ilgisine karşı korumakta zaman zaman güçlük çektiklerini ifade etmişlerdir. Grubun dağılışının hayranlar üzerinde bıraktığı olumsuz etki belgeselde işlenen konulardan bir diğeridir.

Grup üyeleri, Robbie Williams'ın kendilerinden kopuş nedenini sanatçının madde bağımlılığına ve Gary Barlow ile Jason Orange'la olan gergin ilişkisine bağlamaktadırlar. Williams, gruba katılmadan önce farklı maddeler kullandığını itiraf etmiş ve "o yöne doğru sürükleniyor gibi olduğunu" söylemiştir.[6] Nigel Martin, gruptan ayrılması karşılığında Robbie^den 200.000 sterlin aldığını belirtmiş, Williams ise Martin Smith'in "birlikte çalıştığı en rahatsız edici kişi" olduğunu dile getirmiştir.

Turneyi Robbie'den yoksun biçimde tamamlamak zorunda kalan grup 1996'da dağılma kararı almıştır. Nigel Martin Smith bu kararın Howard Donald dışındaki tüm üyeler tarafından kabul gördüğünü belirtmiştir.

Grup, dağılışından 10 yıl sonra yeniden bir araya gelmiştir. Gary solo kariyerinin ardından bir aile kurduğunu, şarkı sözü yazmaya ve yapımcılığa odaklandığını ifade etmiştir. Howard bir albüm çıkarmak istediğini, ancak bu amacına ulaşamadığını; Mark başka bir gruba katıldığını; Jason ise müziği bıraktığını ve bir dünya turuna çıktığını dile getirmiştir.

Belgesel, grubun The Spice Girls ve Boyzone gibi oluşumların öncüsü olduğunu belirten bir bölümle sona ermektedir. "Never Forget" şarkısı, yapım ekibinin listelendiği bölümde fon müziği olarak kullanılmıştır.

Sonraki gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Belgeselin olumsuz eleştiriler alması üzerine, grup üyeleri bir açıklama yaparak yeniden bir araya gelmeyi ve bir dünya turuna çıkmayı planladıklarını dile getirmişlerdir. Turnenin olumlu sonuçlanmasının ardından yeni bir yapıma imza atmak için hazırlanan grup, Beautiful World adlı bir albüm çıkarmıştır. Robbie Williams bu çalışmada yer almamıştır. Bu albümün de beklentileri karşılaması üzerine Williams 2010 yılında gruba geri dönme kararı almıştır.

Yayım geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölge Tarih Şirket
Amerika Birleşik Devletleri 22 Nisan 2006 Sony BMG Europe
Uluslararası 24 Nisan 2006 Sony BMG Europe

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Did You See?: Take That - For The Record (ITV1) - Film and tv - Entertainment - Manchester Evening News". 16 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2011. 
  2. ^ a b "Take That take to the road again | guardian.co.uk Arts". 5 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2011. 
  3. ^ "Aerial Telly: Take That... for the Record, ITV review". 29 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2011. 
  4. ^ back2back productions - www.back2back.tv[ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "Take That: For the Record (2006) (TV) - Çıkış tarihleri". 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2011. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2011.